Τριανταπεντε δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδύσουν τρεις ρώσικες κρατικές εταιρίες στη ρώσικη ζώνη της Αρκτικής τα προσεχή έξι χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα στη Μοσχα. Οι επενδύσεις θα συνεχιστούν με αυξανόμενα ποσά και τα επόμενα χρόνια και προσδιορίζεται ότι ως το 2050 θα έχουν επενδυθεί στην περιοχή 475-480 δις ευρώ. Τα σχέδια προβλέπουν, πέρα από τις εγκαταστάσεις άντλησης κλπ, δημιουργία δυο οικισμών για 400 άτομα και μιας πόλης η οποία το 2035 θα ήταν δυνατόν να φιλοξενεί 5.000 ως 8.000 κατοίκους.
Νεότερες έρευνες στην παγωμένη ρωσική ζώνη της Αρκτικής διαπιστώσαν «τεράστιες» ποσότητες πετρελαίου και «εντυπωσιακή παρουσία» φυσικού αερίου το οποίο υπολογίζεται ότι ισοδυναμεί με 100 δις τόνους πετρελαίου.
Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα, η οποία προχωρεί στην εκμετάλλευση του αρκτικού ενεργειακού πλούτου. Ενδιαφέρον έχει δείξει και ο Καναδάς, ενώ η Νορβηγία και η Δανία -οι οποίες ελέγχουν τμήματα της αρκτικής ζωνης-μάλλον προσανατολίζονται σε συνεργασία είτε με την Ρωσία είτε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν τελικά υπερπηδηθούν οι αντιρρήσεις των αμερικανικών περιβαλλοντολογικών οργανώσεων.