Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας των ΗΠΑ φέρεται έτοιμη να ξεκινήσει έρευνα για την ασφάλεια του 787 Dreamliner, του νέου, πρωτοποριακού επιβατικού αεροπλάνου της Boeing. Αιτία ήταν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν αυτή την εβδομάδα σε αρκετά 787, από διαρροές καυσίμων μέχρι ρωγμές στο κόκπιτ και φωτιές στα ηλεκτρικά.

Το Dreamliner είναι το πρώτο αεροπλάνο με άτρακτο από σύνθετα υλικά άνθρακα -ουσιαστικά, πλαστικό υψηλής τεχνολογίας- τα οποία μειώνουν το βάρος και προσφέρουν έτσι εξοικονόμηση καυσίμων, σε σχέση με τα αεροπλάνα από συμβατικό αλουμίνιο.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει την Παρασκευή ότι η αμερικανική FAA θα διατάξει έρευνα, ενώ σύμφωνα με το Reuters η υπηρεσία θα προβεί σε ανακοινώσεις για το θέμα το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

Εκ μέρους της Boeing, o επικεφαλής μηχανικός του Dreamliner Μάικ Σίνετ διαβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο ρυθμός εμφάνισης προβλημάτων στο 787 δεν είναι υψηλότερος από ό,τι στο 777, ένα από τα πιο πετυχημένα μοντέλα της εταιρείας.

Πράγματι, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν φυσιολογικό να εκδηλώνονται τέτοια προβλήματα σε ένα ολοκαίνουργιο αεροπλάνο -τα πρώτα Dreamliner παραδόθηκαν μόλις το 2011 με καθυστέρηση τριών ετών.

Άλλοι όμως ανησυχούν ότι τα αλλεπάλληλα περιστατικά θα φθείρουν τελικά την εμπιστοσύνη του κοινού στη νέα πρόταση της Boeing.

  • Την Παρασκευή, η ιαπωνική All Nippon Airways εντόπισε μια ρωγμή στο πλαϊνό παράθυρο του κόκπιτ, ενώ ένα δεύτερο 787 της ίδιας εταιρείας εμφάνισε διαρροή καυσίμου από έναν κινητήρα λίγο μετά την προσγείωση.
  • Την Τετάρτη, η ίδια εταιρεία ακύρωσε μια εσωτερική πτήση προς το Τόκιο λόγω βλάβης στα φρένα.
  • Μία ημέρα νωρίτερα, η Japan Airlines ακύρωσε πτήση από τη Βοστόνη στο Τόκιο λόγω της διαρροής 150 λίτρων καυσίμου.
  • Τη Δευτέρα είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά σε μπαταρία ενός Dreamliner της ίδιας εταιρείας.
  • Το Δεκέμβριο, η Qatar Airways αναγκάστηκε να καθηλώσει ένα 787 λόγω προβλήματος στα ηλεκτρικά.
  • Τα ίδια προβλήματα είχαν αναγκάσει σε αναγκαστική προσγείωση ένα Dreamliner της αμερικανικής United Airlines.

«Ανήσυχη» για τα αλλεπάλληλα περιστατικά δήλωσε την Παρασκευή και η κρατική ινδική εταιρεία Air India.

Μέχρι τα τέλη του 2012, η Boeing είχε δεχθεί παραγγελίες για 848 Dreamliner, από τα οποία είχε παραδώσει τα 49.