Ικανός να δικαστεί κρίθηκε ο μακελάρης του Ντένβερ, ο οποίος σκότωσε 12 άτομα τον περασμένο Ιούλιο σε κινηματογραφική αίθουσα. Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν θα του απαγγελθούν σήμερα, Παρασκευή.

Σε μια 61σέλιδη απόφαση, ο δικαστής Ουίλιαμ Σιλβέστερ έκρινε ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύει» ότι η ψυχική κατάσταση του 25χρονου Τζέιμς Χόλμς απαιτεί τη εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης που είχε σοκάρει την αμερικανική κοινωνία το περασμένο καλοκαίρι.

«Το δικαστήριο κρίνει (…) υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύει, ότι ο κατηγορούμενος έχει την απαιτούμενη ψυχική κατάσταση (…) για να διαπράξει φόνο εκ προμελέτης», έγραψε στην απόφασή του ο δικαστής Σιλβέστερ. Ο δικαστής επίσης αποφάσισε ότι κατηγορούμενος θα παραμείνει στη φυλακή χωρίς να μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ή να μεταφερθεί σε κάποιο ίδρυμα.

Οι κατηγορίες που πρόκειται να του απαγγελθούν σήμερα αγγίζουν τις 166 τον αριθμό, μεταξύ των οποίων η δολοφονία και η απόπειρα φόνου εκ προμελέτης.

Η ετυμηγορία του δικαστή ήρθε μετά από τριήμερη συναισθηματικά φορτισμένη προανάκριση, κατά την οποία η κατηγορούσα αρχή προσπάθησε να αποδείξει ότι η επίθεση έγινε υπό συνθήκες ακραίας βίας, από την πλευρά του κατηγορούμενου, με την πράξη του να έχει προμελετημένο χαρακτήρα.