Ενοπλη επέμβαση στο Μάλι για να υποστηρίξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις έναντι των ισλαμιστών ανταρτών άρχισαν γαλλικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

«Το Μάλι αντιμετωπίζει επίθεση τρομοκρατικών στοιχείων από τον Βορρά, των οποίων όλος ο κόσμος γνωρίζει πλέον τη βαρβαρότητα και τον φανατισμό. Διακυβεύεται λοιπόν σήμερα η ίδια την ύπαρξη αυτού του φίλου κράτους, του Μάλι, την ασφάλεια του λαού του καθώς και εκείνη των 6000 υπηκόων μας που ζουν εκεί»
, εξήγησε ο Ολάντ και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί για όσο αυτό είναι αναγκαίο.

Οι γαλλικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή, επιβεβαίωσε αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι Γάλλοι στρατιώτες έφτασαν στη χώρα.

Την απόφαση της Γαλλίας στηρίζει και η Βρετανία, δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Για την ώρα δεν έχουν συνδράμει άλλες δυτικές χώρες, στη χώρα βρίσκονται όμως νιγηριανές και σενεγαλέζικες δυνάμεις, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, στην πρωτεύουσα Μπαμακό.

Στο μεταξύ, το Μάλι έχει ήδη τεθεί με εντολή του προέδρου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η έκτακτη κατάσταση ισχύει για όλη τη χώρα, ανέφερε η κυβέρνηση.

Οι δυνάμεις των ανταρτών αναπτύσσονται στο βόρειο τμήμα της χώρας και πρόσφατα κατέλαβαν την πόλη Κόνα, την μεγαλύτερη πριν από το Μόπτι όπου βρίσκονται κυβερνητικά στρατεύματα, γεγονός που επιτάχυνε ακόμη περισσότερο την απόφαση για επέμβαση.

Τέσσερις Γάλλοι είναι όμηροι των ανταρτών, οι οποίοι έχουν απειλήσει με αντίποινα αν η Γαλλία επέμβει στη χώρα, η οποία υπήρξε γαλλική αποικία.

Η Γαλλία είχε πιέσει διπλωματικά για να αναληφθεί διεθνής δράση κατά των ισλαμιστών ανταρτών του βόρειου Μάλι που απειλούν με τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, αλλά οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα. Αναποτελεσματικές φαίνεται ότι ήταν οι ενέργειες για την εκπαίδευση του στρατού του Μάλι.