Με μακροσκελή ανακοίνωση και εξώδικη απάντηση προς τη Nova απάντησε η ΕΠΟ, στο θέμα της πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδας. H διοίκηση της ελληνικής ομοσπονδίας θυμίζει ότι στο προσεχές διάστημα θα «χτυπηθούν» οι τηλεοπτικές εταιρείες για τα δικαιώματα ξένων διοργανώσεων όπως η Πρέμιερ Λιγκ και κατ’ επέκταση αν δινόταν παράταση στον διαγωνισμό για το Κύπελλο Ελλάδας «θα υφίστατο τις ευκόλως αντιληπτές συνέπειες που θα προέκυπταν για το δικό της προϊόν με κύρια την προφανή μείωση του ενδιαφέροντος και του οικονομικού τιμήματος» όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της.

Επιπλέον γίνεται σαφές ότι η Nova «δεν δικαιούνταν να διατυπώνει οποιαδήποτε αξίωση, αφού η εκ μέρους της υποβληθείσα προσφορά δεν πληρούσε τη ρητά προβλεπόμενη στους ειδικούς όρους της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατάθεση εγγυητικής επιστολής και αυταπόδεικτα ήταν άκυρη»!

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναφέρει:

«Στη διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων Κυπέλλου Ελλάδας των αγωνιστικών περιόδων 2013-14, 2014-15, 2015-16, η Ε.Π.Ο. προέβη στις ίδιες νόμιμες ενέργειες που ακολουθεί σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις.

Στις 12 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο Τύπο και στο site της Ε.Π.Ο. η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων Κυπέλλου Ελλάδας και την ίδια ημέρα η εταιρεία Forthnet παρέλαβε και τους ειδικούς όρους που συνοδεύουν την πρόσκληση.

Από τις 12 Δεκεμβρίου μεσολάβησε διάστημα πολλών ημερών, κατά το οποίο η εταιρεία Forthnet δεν είχε καμία επαφή με την Ε.Π.Ο. και επέλεξε να αποστείλει επιστολή επί του θέματος στις 4 Ιανουαρίου, δηλαδή σχεδόν με την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής προσφορών εκ μέρους των ενδιαφερομένων.

Στην επιστολή της, η εταιρεία Forthnet ζήτησε παράταση τουλάχιστον ενός μήνα στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών. Ωστόσο, αυτή προοπτική βάσιμα εκτιμήθηκε αφενός ως άκρως επικίνδυνη για τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. (σ.σ. η κατ’ ουσίαν επανάληψη της διαδικασίας οδήγησε στο παρελθόν μέλη του Δ.Σ. ενώπιον της δικαιοσύνης) και αφετέρου ως ζημιογόνος για τα συμφέροντα της Ομοσπονδίας.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να επισημανθεί πως την αμέσως προσεχή περίοδο πρόκειται να διεκδικηθεί η εξασφάλιση εξαιρετικά ελκυστικών, για το ελληνικό κοινό, τηλεοπτικών προϊόντων (π.χ. Premier League). Επομένως, η Ε.Π.Ο. δεν ήταν δυνατόν να συγκατατεθεί στην αναμονή της τελική έκβαση της τηλεοπτικής εκμετάλλευσής τόσο ενδιαφερουσών διοργανώσεων όπως το αγγλικό πρωτάθλημα, διότι με αυτή την τακτική θα υφίστατο τις ευκόλως αντιληπτές συνέπειες που θα προέκυπταν για το δικό της προϊόν με κύρια την προφανή μείωση του ενδιαφέροντος και του οικονομικού τιμήματος για το Κύπελλο Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, απορία προκαλεί το αίτημα παρουσίας εκπροσώπου της Forthnet στη διαδικασία ανοίγματος των προσφορών, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν δικαιούνταν να διατυπώνει οποιαδήποτε αξίωση, αφού η εκ μέρους της υποβληθείσα προσφορά δεν πληρούσε τη ρητά προβλεπόμενη στους ειδικούς όρους της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατάθεση εγγυητικής επιστολής και αυταπόδεικτα ήταν άκυρη.

Επαναλαμβάνεται, δε, ότι η Ε.Π.Ο. ακολούθησε την ίδια τακτική στη διαδικασία ανοίγματος προσφορών, η οποία δεν προβλέπει παρουσία των ενδιαφερομένων. Επιπλέον, πιθανή παρουσία εκπροσώπου της εταιρείας Forthnet θα ήγειρε σοβαρό ηθικό και νομικό ζήτημα για τη μη παρουσία εκπροσώπου άλλης ενδιαφερόμενης εταιρείας.

Η Ε.Π.Ο. απέστειλε σήμερα εξώδικη απάντηση – πρόσκληση στην εταιρεία Forthnet, στην οποία επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός της.

Επ’ ευκαιρία, πάντως, τονίζεται ότι η Ομοσπονδία δεν μπορεί να αντιληφθεί τα κίνητρα της επιστολής και της εξώδικης διαμαρτυρίας της εταιρείας Forthnet, ούτε είναι διατεθειμένη να υποδυθεί το ρόλο της «παράπλευρης απώλειας» στον κλιμακούμενο εσωτερικό πόλεμο ανταγωνισμού για την εξασφάλιση τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Τέλος, η Ε.Π.Ο. αποκρούει κάθε υπαινιγμό σε βάρος της, ειδικά από εταιρείες που γνωρίζουν άριστα το αδιάβλητο των διαδικασιών που ακολουθούνται από την Ομοσπονδία, γεγονός που οδήγησε την εταιρεία Forthnet στη σύναψη χορηγικής συμφωνίας με την Ε.Π.Ο.».