Για την ερχόμενη εβδομάδα μετατίθεται η ανακοίνωση δημιουργίας του νέου αυτόνομου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς η τρόικα ζήτησε λίγες ημέρες παράταση για να εξετάσει το επιχειρησιακό σχέδιο της υπό διαμόρφωση τράπεζας.

Η απόφαση για διάσπαση του ιδρύματος σε «καλό» και «κακό» έχει ήδη ληφθεί.
Το υγιές τμήμα της τράπεζας θα ενισχυθεί κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο θα καλύψει και το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από το διαχωρισμό της και θα καταστεί μοναδικός της μέτοχος.
Την Παρασκευή καμία τράπεζα από τις τέσσερις που είχαν εκδηλώσει, καταρχάς, ενδιαφέρον δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά, με αποτέλεσμα ο διαχωρισμός να κηρυχθεί άγονος.
Η νέα τράπεζα
Εν τω μεταξύ το ΤΧΣ έχει ήδη αποφασίσει την αντικατάσταση του μέχρι σήμερα προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κλέονα Παπαδόπουλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χάρης Σιγανός θα είναι o επικεφαλής του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που θα προκύψει μετά τη διάσπαση του υφιστάμενου σχήματος σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί το απόγευμα της Παρασκευής.
Ο μέχρι σήμερα νούμερο 2 της τράπεζας θα αναλάβει να προετοιμάσει την πώληση του υγιούς τμήματός της, η οποία βάση του μνημονίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 12μηνο.
Αντιδράσεις από εργαζομένους
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο σύλλογος των εργαζομένων στην τράπεζα, κάνοντας λόγο για προσχεδιασμένο έγκλημα αφανισμού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν τα εξής:


«Οπως προέκυψε από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τράπεζας της Ελλάδος το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παύει να υπάρχει με τη σημερινή του μορφή, διασπάται σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και το υγιές κομμάτι της περνάει στον αποκλειστικό έλεγχο του ΤΧΣ – σαν να λέμε της τρόικας – έως ότου ξεπουληθεί σε κάποιον «μεγάλο παίκτη»».
Ταυτόχρονα, λύονται οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων, οι οποίοι οδηγούνται είτε στην ανεργία, είτε στην οικονομική εξαθλίωση, ενώ οι 72.000 μικρομέτοχοι του ΤΤ, τιμωρούνται αδυσώπητα, με τον εκμηδενισμό των μετοχών τους.
Δηλαδή, η Κυβέρνηση επιφυλάσσει για την ιστορική τράπεζα των 113 χρόνων ζωής, τύχη ανάλογη με της PROTON BANK, του προφυλακισμένου κ. Λαυρεντιάδη και για τους εργαζομένους της, ακόμη χειρότερη.
Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι «τελειώνουν» την Τράπεζα της Λαϊκής Αποταμίευσης, εξυπηρετώντας τα σχέδια του ελληνικού τραπεζικού κατεστημένου και των ξένων δανειστών.
Η εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη. Πού πήγαν άραγε οι τελευταίες βαρύγδουπες ανακοινώσεις ότι «το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μπορεί και πρέπει να συγχωνευτεί (χωρίς να διασπαστεί) με την Attica Bank και να αποτελέσουν την αρχή της δημιουργίας του τέταρτου ισχυρότερου τραπεζικού σχήματος»;
Ολοι βάζουν την υπογραφή τους για τον θάνατο της τράπεζας, που όπως αποδείχθηκε και από την BLACK ROCK, ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από τις λεγόμενες συστημικές. Οι θλιβεροί υπεύθυνοι της τρικομματικής Κυβέρνησης και των τραπεζιτών έχουν ονοματεπώνυμα. Ομως, ας μην γελιούνται. Για το έγκλημα θα υπάρξει τιμωρία ποινική και πολιτική.
Οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν υποχωρούν, δεν καταθέτουν τα όπλα και συνεχίζουν τον έντιμο αγώνα τους, μέχρι τη δικαίωσή τους».