Προς διαχωρισμό σε «καλή» και «κακή» τράπεζα οδεύει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με το υγιές του τμήμα να διατηρεί αυτόνομη πορεία, με μοναδικό μέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η λύση αυτή φαντάζει ως πλέον πιθανή, καθώς δεν είχαν κατατεθεί από τους συστημικούς ομίλους δεσμευτικές προτάσεις μέχρι τις 10 το πρωί της Παρασκευής, οπότε και έληγε η σχετική προθεσμία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται την Παρασκευή να αποφασίσει τη διάσπαση του ΤΤ κατά τα πρότυπα της Proton Bank και της ATEBank και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και κεφαλαιακού ελλείμματος του «καλού» της κομματιού από το ΤΧΣ.

Με τον τρόπο αυτό η νέα «καθαρή» τράπεζα θα συνεχίσει αυτόνομη πορεία για λίγους μήνες, κάτι που βολεύει τους υπόλοιπους ομίλους, καθώς θα ξαναασχοληθούν με το θέμα μετά την ολοκλήρωση των πρώτων σταδίων των συγχωνεύσεων που έχουν δρομολογήσει από την περυσινή χρονιά.

Εθνική και Eurobank δε συμμετείχαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού λόγω της μη αποδοχής του αιτήματός τους για αναβολή της πώλησης για μετά τη δημόσια πρόταση ανταλλαγής των μετοχών τους, στο πλαίσιο της μεταξύ τους συγχώνευσης.

Από την άλλη, η Alpha Bank δεν ήταν διατεθειμένη, γνωρίζοντας ότι παίζει χωρίς αντίπαλο, να βελτιώσει τη δική της αρχική πρόταση, η οποία δεν κρίθηκε ικανοποιητική από τις αρχές.

Τέλος, η προσφορά της Τράπεζας Αττικής πολύ δύσκολα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς δεν θεωρείται ικανή να σηκώσει το βάρος μίας τράπεζας με μεγαλύτερο μέγεθος από αυτήν και να δημιουργήσει έναν όμιλο που να μπορεί να είναι αυτόνομος κεφαλαιακά και χρηματοδοτικά.