Οι Wonky Doll & the Echo υπάρχουν σαν μπάντα εδώ και δυο χρόνια. Είναι τέσσερις, είναι από την Αθήνα και άκουσαν πολλή και καλή βρετανική, κυρίως, μουσική στην εφηβεία τους. Αυτές τις σκοτεινές, post punk/new wave επιρροές τις βγάζουν και στον ήχο τους. Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ, το «Pleasant Thoughts» που ακούγοντάς το, πως η επιλογή του τίτλου μόνο ως ειρωνική μπορεί να εκληφθεί. Σύνθια, κοφτές κιθάρες, αρκετό reverb, βαθιά φωνητικά και στακάτα τύμπανα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ήχου τους. Το παράξενο με τους Wonky Doll & the Echo είναι πως άφησαν ανοιχτή για τους φανς και φίλους της μπάντας, την επιλογή του κομματιού που θα γυρνούσαν σε βίντεο κλιπ.
Το Τhe Cut ήταν η επιλογή του κόσμου και η μπάντα το έδωσε στον σκηνοθέτη Κώστα Γούναρη να το υλοποιήσει. Τα λεφτά για την παραγωγή του βίντεο κλιπ καθώς επίσης και για μια ταινία μικρού μήκους από τον σκηνοθέτη, με τίτλο «Wonky Doll & the Echo» θα τα δώσει ο κόσμος μέσα από την πλατφόρμα Indiegogo. Το ποσό που χρειάζεται η μπάντα και ο σκηνοθέτης ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο δυνατόν πιο εντυπωσιακό είναι 2.500€. Οσοι δώσουν χρήματα για την παραγωγή του θα λάβουν συλλεκτικά δώρα -ανάλογα με το ποσό που δώρισαν. Τα δώρα είναι το single και το άλμπουμ των Wonky Doll & the Echo σε βινύλιο, το DVD η αφίσα της ταινίας, η αναφορά του ονόματός τους στα special thanks, εισιτήρια για τις συναυλίες, t-shirts κ.α. Όλα υπογεγραμμένα. Για όλα αυτά και για πολλά άλλα οι Κώστας Αντωνάκογλου και George Lemons μιλούν στο BHMagazino.
Ποια είναι η ιστορία της μπάντας; Το όνομα από πού το εμπνευστήκατε;

Κώστας Αντωνάκογλου: Η αρχή έγινε το 2010. Το καλοκαίρι είχαμε ήδη αρχίσει ως τριάδα να φτιάχνουμε το demo μας. Ενα χρόνο σχεδόν μετά, την άνοιξη του 2011 οι Wonky Doll & the Echo απέκτησαν drummer, ο ήχος μας εξελίχθηκε και μετά από τη κυκλοφορία του πρώτου μας δίσκου «Pleasant Τhoughts» αλλά και αρκετές συναυλίες, βρισκόμαστε στο σήμερα.
George Lemons: Το όνομα μας συμβολίζει κάτι το φθαρμένο αλλά ταυτόχρονα όμορφο, και η ηχώ δίνει την αίσθηση ενός ήχου ή μιας εμμονής.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να κάτσετε και να γράψετε τραγούδια; Από τι επηρεάζεστε;

George Lemons: Τα κομμάτια συνήθως ξεκινάνε από ιδέες που έχουμε και στη συνέχεια τις δουλεύουμε. Πολλές φορές ξεκινάει η μουσική πρώτα ενώ άλλες φορές γράφω πρώτα τους στίχους. Ολα όσα συμβαίνουν γύρω μας υπάρχουν σίγουρα μέσα στα τραγούδια μας, μαζί με το ερωτικό στοιχείο.

Πως θα σας χαρακτηρίζατε σε κάποιον που δε σας ξέρει σαν μπάντα αλλά θέλει να σας μάθει;

Κώστας Αντωνάκογλου: Είναι δύσκολο να χαρακτηρίσουμε ακριβώς τον ήχο μας. Οσοι το έχουν επιχειρήσει μας έχουν πει και κάτι διαφορετικό. Αλλοτε έχουμε μια δόση ρομαντισμού άλλοτε είμαστε πιο δυναμικοί.
George Lemons: Νομίζω ότι υπάρχουν και οι προσωπικότητές μας μέσα στη μουσική. Ο ήχος μας διακρίνεται από τη δυναμικότητα του παραμορφωμένου μπάσου του Ηλία σε συνδυασμό με τα ατμοσφαιρικά synths πάνω στους γρήγορους ρυθμούς. Τα κομμάτια μας ωστόσο δεν είναι μόνο γρήγορα και ο ήχος μέρα με τη μέρα εξελίσσεται.

Τι θα αλλάζατε στην μουσική μας κουλτούρα;

George Lemons: Δεν νομίζω ότι θα ήθελα να διαγράψω κάποια κομμάτια ή να εξαφανιστούν κάποιοι καλλιτέχνες. Θα μου άρεσε όμως να βγαίνει περισσότερη διαχρονική μουσική και να υπάρχει ακόμη περισσότερος κόσμος που να ακούει μουσική με πάθος.

Το άλμπουμ σας το κυκλοφορήσατε σε βινύλιο. Γιατί μόνο σε βινύλιο;

George Lemons: Το Pleasant Thoughts κυκλοφορεί και σε ηλεκτρονική μορφή στο Bandcamp (mp3/flac). Το βινύλιο κυκλοφόρησε σε 300 συλλεκτικές κόπιες από την Geheimnis Records. Οταν μας έγινε η πρόταση τη δεχτήκαμε με χαρά, γιατί κι εμείς είμαστε λάτρεις του βινυλίου.

Πως πάει η καμπάνια στο Ιndiegogo για το βίντεοκλιπ σας και την ταινία μικρού μήκους του Κώστα Γούναρη;

Κώστας Αντωνάκογλου: Ανέλπιστα καλά, χάρη στους φίλους και υποστηρικτές του συγκροτήματος. Αυτή την περίοδο αποτελεί βασικό μας στόχο και ζητάμε από τον κόσμο να μας βοηθήσει να τον πετύχουμε. Για κάθε συνεισφορά δίνονται και δώρα ανάλογα του ποσού που έχει δοθεί. Μερικά από αυτά είναι ο δίσκος μαζί με με ακυκλοφόρητα τραγούδια και remixes, η αναφορά στα credits ως συμπαραγωγοί, προσκλήσεις για τα γυρίσματα και πάρα πολλά άλλα.

Την ελληνική αγγλόφωνη σκηνή πως την βλέπετε;

Κώστας Αντωνάκογλου: Με τον καιρό γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Μας βοηθάει η τεχνολογία, αλλά σίγουρα υπάρχει και καλό υλικό. Με αρκετή δουλειά και έμπνευση ο καθένας μπορεί να κατορθώσει οτιδήποτε.

Eνα τυχαίο Σάββατο βράδυ θα σας πετύχουμε στο club Rebound (goth μαγαζί στην πλατεία Αμερικής); Ποιες είναι οι επιρροές σας;

George Lemons: Έχουμε περάσει ωραία βράδια στη Rebound, όπως και σε πολλά άλλα μαγαζιά της Αθήνας. Αγαπάμε το new wave, αλλά σίγουρα οι επιρροές μας δεν τελειώνουν εκεί. Ο καθένας από το συγκρότημα έχει τις δικές του εμμονές. Προσωπικά, η πρώτη συναυλία που πήγα ποτέ ήταν αυτή των Motorhead στο Ρόδον κάπου στα 90s. Βέβαια, οι μεγάλες μου αγάπες πάντα ήταν καλλιτέχνες σαν τους Velvet Underground, David Bowie αλλά και όλη η εναλλακτική σκηνή από τα 80’s μέχρι σήμερα. Παρόλα αυτά, εκτιμώ ιδιαίτερα και καλλιτέχνες και από την ηλεκτρονική σκηνή.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Κώστας Αντωνάκογλου: Πολλά live, έχουμε στα σκαριά και νέο υλικό και είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτό, αλλά είναι πολύ νωρίς για κάποια κυκλοφορία.


O Οι Wonky Doll and the Echo θα εμφανιστούν ζωντανά στο Bios, Πειραιώς 84, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου. Το live θα είναι στον μπροστινό χώρο του μαγαζιού στις 22.30 ενώ στις 22.00 στον κινηματογραφικό χώρο του Bios θα γίνει προβολή της ταινίας του Κώστα Γούναρη «Getting my penis back».