Νομοσχέδιο δημοσιονομικής ανάγκης, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, υποστηρίζοντας πως κάθε ευρώ φόρου που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, «σώζεται από τους μισθούς και τις συντάξεις».

Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας απέρριψε τις τροπολογίες του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, για ανακούφιση των ευπαθέστερων κοινωνικών στρωμάτων, σημειώνοντας πως το συνολικό τους κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ποσό που, όπως είπε, είναι αδύνατον να εξευρεθεί με άλλον τρόπο.

«Δεν είναι δυνατόν παραμονές του Euroworking Group και του ΔΝΤ, να προσθέτουμε 1 δισ. δαπάνες», ανέφερε.

Σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε πως οι εκπρόσωποί της «στερούνται εναλλακτικών προτάσεων. Ψελλίζουν περίεργα πράγματα που δεν στέκουν ούτε για πρωτοετείς φοιτητές και μας δίνουν παραδείγματα χωρών που παραπέμπουν σε άμεση χρεοκοπία».

Τέλος, απαντώντας στις βολές της αντιπολίτευσης για το πρόβλημα θέρμανσης, συνεπεία της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως η καταγραφή μειωμένης κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, οφείλεται εν πολλοίς στην πάταξη του λαθρεμπορίου και στην «αποθεματοποίηση» πετρελαίου πριν την άνοδο της τιμής του.

«Έχουμε προϋπολογίσει 80 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης, ενώ οι αιτήσεις ανέρχονται σε 6 εκατ. Καλύπτουμε πάνω από το 85% του πληθυσμού» ανέφερε..

Κόντρα στη Βουλή

Σφοδρή κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης σημειώθηκε την Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ αποστάσεις κράτησαν ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ.

Στη συζήτηση κυριάρχησαν και θέματα όπως η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και το οξύτατο πρόβλημα με τη θέρμανση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά.

Σε αντίθεση με τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Απόστολο Βεζυρόπουλο, ο οποίος υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει το μεγάλο έλλειμμα φορολογικής δικαιοσύνης και κοινωνικής ευθύνης που υπήρχε μέχρι σήμερα» ο εισηγητής του ΠαΣοΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο «δεν ικανοποιεί το αίτημα για τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών» και πως «ο διάλογος που άδοξα έληξε τον Φλεβάρη του 2012 με την αποχώρηση όλων των κομμάτων για το εθνικό φορολογικό, θα ξαναξεκινήσει με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ τις επόμενες μέρες».

«Όσοι με αβάσταχτη ελαφρότητα καλλιέργησαν μύθους περί «ισοδυνάμων μέτρων» έχουν πανηγυρικά διαψευσθεί […] Όσοι το τελευταίο διάστημα κάνουν τους λογαριασμούς τους με βάση την περαιτέρω συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν. Η διαμοίραση των ιματίων του ΠΑΣΟΚ έχει λάβει τέλος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουκουλόπουλος.

Αντίθετα, η Ασημίνα Ξυροτήρη της ΔΗΜΑΡ επέμεινε στη λογική των «ισοδύναμων μέτρων» και έψεξε το υπουργείο Οικονομικών για το ότι δεν καταγράφει τα πρώτα αναγκαία μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και δημιουργίας των αναγκαίων μηχανισμών για την αποτροπή της.

Η ΔΗΜΑΡ υπερψηφίζει ωστόσο το νομοσχέδιο «ως μία αναγκαία προϋπόθεση για τις συνθήκες της χώρας» και καταθέτει σειρά τροπολογιών, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αφορολόγητο στις καταθέσεις μέχρι 5.000 ευρώ και αυτοτελή φορολόγηση στα εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων με βάση την κλίμακα του κύριου εισοδήματος του φορολογουμένου.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση καταλύει το κοινωνικό κράτος

Εισπρακτικό χαρακτήρα διέκρινε στο νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής.

«Οι κυβερνήσεις σας είναι στη λογική της διαπλοκής, αφού καμία φορά δεν υπήρξε η πολιτική βούληση για άλλη κατεύθυνση, παρά τις επανειλημμένες προεκλογικές σας εξαγγελίες» ανέφερε ο κ. Γελαλής, ο οποίος επικαλέστηκε έκθεση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με την οποία «αντί να ευνοείται η επιχειρηματικότητα, ευνοούνται οι επιχειρηματίες και αντί της επανεπένδυσης των κερδών, κινητοποιείται η ενθυλάκωσή τους».

Το νομοσχέδιο, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «τιμωρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τις μικρές επιχειρήσεις με τη φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ, ισοπεδώνει κυριολεκτικά τους αγρότες, αφού δεν βάζει διαχωρισμό των μικρών αγροτών και των μεγάλων εκμεταλλεύσεων. Καταλύεται κυριολεκτικά το κοινωνικό κράτος- και σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία του λαού, θα αυξηθεί η φοροδιαφυγή αντί να περιοριστεί» προέβλεψε ο κ. Γελαλής.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει 31 σελίδες φοροαπαλλαγές» παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Ό,τι συμβαίνει στη ναυτιλία, όπου απαλλάσσονται τα κέρδη που προκύπτουν απ’ την εκμετάλλευση πλοίων, θα γίνει τώρα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων που χάραξε το Μάαστριχτ. Η σκιαμαχία της πάταξης της φοροδιαφυγής αναδεικνύεται ως ένα ακόμα εργαλείο για το τσάκισμα των λαϊκών οικογενειών», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Η χώρα έχει καταδικαστεί στη φτώχεια, το σκοτάδι και το κρύο. Η πραγματικότητα αυτή συνδυάζεται με τη διαμοίραση των ιματίων της χώρας στους δανειστές. Αντί όμως κάποιοι να κοιτάνε αυτό, κοιτάνε το κόμμα τους» ανέφερε, ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες), προβάλλοντας παράλληλα τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα του για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

«Φορολογείτε τους πάντες και τα πάντα με εξαίρεση τις τράπεζες και τους βουλευτές». κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

«Θα υπερψηφίσουμε για να μην πτωχεύσει η χώρα, αλλά για τελευταία φορά. Αν δεν έρθει το σχέδιο νόμου, εκείνο που θα απλοποιεί το φορολογικό σύστημα και θα καταργεί επί της ουσίας τον ΚΒΣ (Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων), τότε η συναίσθηση της πικρίας και η πολιτική αντίληψη της αδικίας, που είναι στα στόματα και την ψυχή των Ελλήνων πολιτών, θα ροκανίζουν και τη λαϊκή και την εθνική ενότητα» ανέφερε στην ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος.

Παρέμβαση Βενιζέλου στη συζήτηση

Υπέρ του φορολογικού νομοσχεδίου ως προϋπόθεση για μία αναπτυξιακή προοπτική, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως το νομοσχέδιο «δεν είναι το εθνικό φορολογικό σύστημα, ούτε οι ελεύθερες επιλογές μας σε σχέση με τον τρόπο φορολόγησης. Καθ’ οδόν προς το συνέδριο, θα έχουμε ολοκληρώσει τον φορολογικό διάλογο και τη ριζοσπαστική μας πρόταση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, υπενθύμισε σειρά προτάσεων που κατέθεσε το κόμμα του, «με τις οποίες καταφέραμε με μεγάλη προσπάθεια να υπάρξουν βελτιώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Δυστυχώς στις δηλώσεις του 2012, μόνον 11.000 φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 150.000. Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα όταν αγωνίζεσαι σε 2,5 χρόνια να πετύχεις, ταυτόχρονα, δημοσιονομική προσαρμογή, πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και διαρθρωτικές αλλαγές. Οι στόχοι αντιφάσκουν μεταξύ τους» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Μισθωτοί και φορολογική δήλωση

Να μην υποβάλλουν φορολογική δήλωση «οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν έχουν κάποιο άλλο εισόδημα», πρότεινε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ανδ. Ψυχάρης, αλλά μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν άλλα εισοδήματα. Επίσης, ζήτησε να μην φορολογούνται οι δαπάνες -με ορισμένες ενδεχομένως λογικές εξαιρέσεις- και να αφαιρούνται από το εισόδημα, σημειώνοντας ότι «αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη, διότι θα αποτελεί κίνητρο για κατανάλωση και τόνωση της αγοράς». «Οι πολίτες θα απαιτούν αποδείξεις και ως εκ τούτου θα υπάρχει μία αντιμετώπιση της μάστιγας της φοροδιαφυγής και επίσης, θα αυξηθούν τα κρατικά έσοδα μέσω του ΦΠΑ», προτείνοντας ακόμα την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των πολιτών, την ηλεκτρονική διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.