Τα γυρίσματα του καιρού ξανάφεραν το Γένος στην ίδια δυσάρεστη θέση επιλογής. Ξανά «Ανθενωτικοί» και «Ενωτικοί» στο προσκήνιο και το δίλημμα γιγαντώνεται.»Να μείνουμε στο Ευρώ και την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, που μας ζητάνε (δίκαια-άδικα, δεν έχει σημασία) θυσίες επί θυσιών» ή «να βγούμε έξω απ αυτή τη μέγγενη που μας συνθλίβει οικονομία και αξιοπρέπεια»;

Στα δίσεκτα χρόνια που τέθηκε το παρεμφερές δίλημμα στους κατοίκους της Βασιλεύουσας, με αποκορύφωμα σε ώρες πολιορκίας που οδήγησαν στην ΄Αλωση (1453), επεκράτησε κατά κράτος η «Ανθενωτική Μερίδα» και το Γένος βρέθηκε κάτω από μια δουλεία 400 χρόνων. Η ιστορικά και πραγματικά λανθασμένη επιλογή, κατά τη γνώμη μας, της άχαρης εκείνης εποχής, πληρώθηκε πανάκριβα με θυσίες αίματος, κεφαλικών φόρων κ.ά. που ο τότε κατακτητής θεώρησε δικαίωμα του να απαιτεί. Πολύ πιθανόν τα αίσχη της 4ης Σταυροφορίας και η υπέρμετρη Δυτική Αυστηρότητα που ήθελε να τσαλαπατήσει κάθε Βυζαντινή υπαρκτή ή ανύπαρκτη αλαζονεία, να έστρεψε το κόσμο στις Οθωμανικές αγκάλες.

Οι επιτήδειοι των χρόνων βγήκαν κερδισμένοι απ τη γενναιοδωρία του Μωάμεθ Β΄., ο Λαός του Θεού βρέθηκε στο ζυγό και η Δύση δεν άργησε να δεί την τότε Οθωμανική δύναμη να κάνει βόλτες έξω απ τη Βιέννη. Η Ανθενωτική μερίδα κέρδισε τα πάντα και η Ενωτική βρέθηκε σε απηνή διωγμό. Αυτά έγιναν τότε και σήμερα που ο Ελληνικός λαός πορεύεται την οδό του Μαρτυρίου του εξαθλιωμένος, στερημένος και θλιβόμενος, βλέπει στη Δύση την αιτία των δεινών του.

Από στυλοβάτης της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και συνειδητός υπερασπιστής των δικαίων της, αρχίζει να τη θεωρεί αντίπαλο ή και εχθρό.Εκφράζεται βαρύτατα για ηγεσίες κρατών μελών που νομίζει ότι τον οδήγησαν στη τωρινή παρακμή, βλέπει κάθε «ενωτικό» σαν προδότη, άρχισε να μισεί άτομα και καταστάσεις που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Φυσικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. Με διάθεση τιμωρίας των «ατάκτων ασεβών» και αντίληψη τεχνοκρατική, κοιτάζουν μόνο νούμερα και παρ ότι αποδεδειγμένα η πολιτική τους αποτυγχάνει και δεν οδηγεί πουθενά, εκείνοι εξακολουθούν να βλέπουν αριθμούς και να ακούν εισηγήσεις που δεν έχουν σχέση με την οδυνηρή καθημερινότητα των Πολιτών.

Ο εμπερίστατος Λαός, ο φορτωμένος τα βαρέα και δυσβάστακτα φορτία φόρων και χαρατσιών, με κατακρεουργημένες συντάξεις, μισθούς δώρα και επιδόματα, ζαλισμένος από υποχρεώσεις που αιφνίδια τούβαλαν στη ζωή, παρακάμπτει το γεγονός πως οι απόλυτα υπεύθυνοι για όλα αυτά είναι όσοι διαφέντεψαν τη χώρα τα τελευταία σχεδόν σαράντα χρόνια. Εκείνοι που αφειδώς διόριζαν στο Δημόσιο Τομέα (στενό και ευρύ) για να διατηρούν κομματικούς στρατούς με χρήματα των Πολιτών. Οι ίδιοι που δανείστηκαν απανωτά με εγγύηση την Ελλάδα και το μέλλον των Ελλήνων για να ικανοποιήσουν ιδιοτέλειες.΄Ολος αυτός ο εγχώριος συρφετός που ποτέ δεν είπε μια «συγνώμη» στους ΄Ελληνες για την επάρατη πολιτική που άσκησε και τώρα…κάνει προσπάθειες να διορθώσει, πάντα όμως σε βάρος των Ελλήνων και υπό την αυστηρή επίβλεψη όσων δανείζουν τη χώρα και δεν θέλουν να χάσουν τα λεφτά τους.

΄Οσοι από μας στηρίξαμε τις Ευρωπαϊκές προοπτικές από χρόνους που ήταν στη μόδα «αριστεροί προσανατολισμοί με σαφώς δεξιές τσέπες» όπως αποδείχτηκε, νιώθουμε σαν νέοι «Ενωτικοί», που αν και βλέπουμε τα λάθη προσώπων, εμμένουμε στους θεσμούς, το πολιτισμό και τα δίκαια του Ευρωπαϊκού ιδεώδους. ΄Ομως βιώνουμε τη τραγική καθημερινότητα και κατανοούμε την αυξανόμενη «Ανθενωτική» τάση. Μακάρι να μας διαψεύσει η Ζωή και να μη δούμε να επαληθεύεται «εν θερμώ» η επικράτηση του νέου «Ανθενωτισμού» με όσα πρόκειται να φέρει σαν κατάσταση πραγματικότητας. Το αν θα βρεθούν υπό διωγμό οι «Ενωτικοί» του καιρού μας είναι το λιγότερο. Το θέμα είναι να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις όσο υπάρχει χρόνος. Να καταλάβουν οι «κρατούντες αιρετοί» πως «δεν πάει άλλο», και ότι η αγανάκτηση εξαπλώνεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.

΄Οταν κάθε αποσχιστική τάση επικρατήσει και το δίκαιο με τη νομιμότητα θα θεωρούνται «καταραμένη επιβολή», οι συνθήκες και τα μνημόνια θάναι για πέταμα. Το χάος θάχει έρθει!