Η Κύπρος μπορεί να περιμένει ένα σχέδιο διάσωσης στις αρχές Μαρτίου σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt την Tετάρτη. Το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα περιμένουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κύπρου, που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 17 και 24 Φεβρουαρίου, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συμφωνία.
Κι αυτό, γράφει η εφημερίδα, διότι προτιμούν να συνεργαστούν με το διάδοχο του απερχόμενου κομμουνιστή προέδρου Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος αντιτίθεται σθεναρά στις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων.
Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχει στο παρελθόν επικρίνει το οικονομικό καθεστώς της Κύπρου ως ένα δημοφιλές φορολογικό παράδεισο για τους πλούσιους Ρώσους ενώ είχαν εκφράσει ανησυχίες και για τη διάσωση των τραπεζών της χώρας.
Το κλίμα βαραίνει ακόμα περισσότερο μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος είπε: «Όπως είναι τώρα η κατάσταση, δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε ο Γερμανός φορολογούμενος να σώσει κυπριακές τράπεζες, η λειτουργία των οποίων βασίζεται σε συνδρομή στη φοροδιαφυγή».