Οι ανησυχίες για το βασικό διατραπεζικό επιτόκιο του ευρώ (Euribor) αυξάνονται συνεχώς, αφού κι άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα αποφάσισε την Τετάρτη να αποχωρήσει από την ομάδα που καθορίζει το ρυθμό του επιτοκίου.
Η αυστριακή Raiffeisen Bank International είναι η τέταρτη τράπεζα που τις τελευταίες τέσσερις μέρες έχουν δηλώσει ότι θα σταματήσει την παροχή δεδομένων για τη ρύθμιση του Euribor, το οποίο χρησιμεύει ως βάση για τα επιτόκια τρισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια και άλλες χρηματοοικονομικές συμβάσεις.
Την περασμένη Παρασκευή, η γερμανική Bayerische Landesbank και η ολλανδική Rabobank ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους ενώ την Τρίτη η αυστριακή Erste Group Bank δήλωσε ότι εξετάζει τις επιλογές της. Οι αναχωρήσεις αφήνουν 39 τράπεζες στην επιτροπή, από τις 44 που ήταν το 2012.
«Το Euribor πρέπει να μεταρρυθμιστεί και γρήγορα. Οι τράπεζες που αποχωρούν θέτουν ένα κακό παράδειγμα. Αν έχουμε περισσότερες τράπεζες που αποχωρούν, μπορεί να μην έχουμε πλέον Euribor» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Σεντρίκ Κεμενέρ, διευθυντής της Euribor- EBF, της οποίας τα μέλη στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία καθορίζουν το Euribor.