Με σύνθημα «Οι γιορτές τελείωσαν, η αγάπη περίσσεψε» ξεκινά ένα πρωτότυπο κίνημα αλληλεγγύης στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης από τα παντοπωλεία της πόλης. Για το τριήμερο Δευτέρα 14 με Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, οι καταστηματάρχες θα προσφέρουν ορισμένα από τα προϊόντα τους σε τιμές κόστους, δράση που γίνεται πρώτη φορά από το οργανωμένο εμπόριο.
Οι πολίτες που θα βρεθούν τις τρεις αυτές ημέρες από τις 4 το απόγευμα μέχρι και τις 8 το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Καλαμαριάς θα μπορούν να προμηθευτούν λάδι, φρούτα, λαχανικά, αλεύρι, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, μέλι και βότανα σε «τιμές αλληλεγγύης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου και του δήμου.
Στόχος της πρωτοβουλίας, η οποία συνδιοργανώνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμαριάς «Ερμής» και τον τοπικό δήμο, είναι να ενισχυθεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο και παράλληλα να τονιστεί η αξία της τοπικής αγοράς.
«Ο επαγγελματίας της γειτονιάς είναι ένας τίμιος φορολογούμενος, που με μεράκι και αγάπη επιλέγει καθημερινά τα καλύτερα προϊόντα και τα προσφέρει στις καλύτερες τιμές, μέσα σε ένα στεγασμένο και υγειονομικά ελεγμένο χώρο. Ασκεί το επάγγελμα του σε σταθερή και γνωστή διεύθυνση και είναι αυτός που πληρώνει στο κράτος έκτακτες εισφορές, περαιώσεις, χαράτσια, ΦΠΑ και φόρους, για να γίνουν οι δρόμοι, τα σχολεία και τα νοσοκομεία της Ελλάδας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Τα προϊόντα θα διατίθενται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους από ιδιοκτήτες παντοπωλείων της Καλαμαριάς, ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή του δήμου, ο οποίος μετά από αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου θα διαθέσει το ιδιωτικό πάρκινγκ του Δημαρχείου ελεύθερα για 20 λεπτά στους καταναλωτές, προκειμένου να διευκολύνονται στην αγορά και τη φόρτωση των προϊόντων τους.
Για ορισμένα προϊόντα θα υπάρχει δυνατότητα δωρεάν παράδοσης κατ’ οίκον κατόπιν συνεννόησης. Επίσης, η αγορά ορισμένων προϊόντων θα αποφέρει κι επιπλέον κέρδος σους καταναλωτές με κουπόνια τα οποία θα διανέμονται από τα καταστήματα – παντοπωλεία στην εκδήλωση, προσφέροντας έκπτωσης αξίας 1 ευρώ για αγορές αξίας 10 ευρώ (δηλαδή με κάθε απόδειξη αγορών αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των 10 ευρώ ο καταναλωτής θα πληρώνει στο κατάστημα 9 ευρώ).
Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, 3 κιλά ελληνικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις θα πωλούνται προς 2 ευρώ, τέσσερις συσκευασίες ζυμαρικών (μακαρόνια, «κοφτό», κριθαράκι) των 500 γραμμαρίων έκαστη προς 2 ευρώ, εννέα κιλά πατάτες Νευροκοπίου πρώτης ποιότητας προς 5 ευρώ, τρία κιλά μήλα Στάρκιν Ζαγοράς πρώτης ποιότητας προς 2,5 ευρώ, τρία κιλά βιολογικό πευκόμελο Χαλκιδικής προς 20 ευρώ και πέντε λίτρα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης νέας εσοδείας προς 15 ευρώ.