Εν όψει των τοπικών εκλογών στην Κάτω Σαξονία στις 20 Ιανουαρίου, έχει παραστραβώσει το… κλίμα για τον Πέερ Στάινμπρουκ, μέλος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και υποψήφιου καγκελάριου του κόμματος στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013. Μάλιστα, το γερμανικό περιοδικό Spiegel αποκαλεί τον Στάινμπρουκ «ερασιτέχνη της πολιτικής που δεν μπορεί να σταματήσει να υποπίπτει σε γκάφες».

Το τελευταίο ατόπημα του Στάινμπρουκ είναι η εμπλοκή του στην υπόθεση «Thyssen-Krupp» που έφερε στο φως η εφημερίδα Handelsblatt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υποψήφιος του SPD είχε δεσμευτεί πριν έναν ακριβώς χρόνο να χειριστεί ευνοϊκά το αίτημα του ομίλου να περιοριστεί το κόστος της ενέργειας, μέσω της μείωσης της τιμής πώλησής της προς τον κολοσσό της χαλυβουργίας Thyssen-Krupp.
«Στην περίπτωση που εκδηλωνόταν μια πρωτοβουλία για το κόστος της ενέργειας, τότε ο ίδιος θα ήταν πρόθυμος να προσφέρει πολιτική στήριξη», αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ της εταιρείας της 31ης Ιανουαρίου 2012, τα οποία επικαλείται η Handelsblatt.
Η οικονομική εφημερίδα υποστηρίζει επίσης πως ο Στάινμπρουκ «ήταν πρόθυμος να καλύψει πρακτικές του ομίλου που παραβίαζαν τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού», όπως οι καταγγελίες για καρτέλ στην αγορά χάλυβα, με στόχο τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, από το οποίο ζημιώθηκαν πολλοί πελάτες της εταιρείας, όπως οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι –ήτοι, ο γερμανικός δημόσιος τομέας. Ο Στάινμπρουκ, που φέρεται να προσέφερε πολιτική στήριξη στην εταιρεία, όντας ακόμη μέλος του ανεξάρτητου Εποπτικού Συμβουλίου της, αποχώρησε από τη θέση αυτή στο τέλος του 2012.
Είχε προηγηθεί συνέντευξή του όπου υποστήριξε ότι οι Γερμανοί καγκελάριοι δεν αμείβονται αρκετά, δήλωση που προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης, καθώς η νυν καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ λαμβάνει ετησίως αποδοχές 300.000 ευρώ. Ο Στάινμπρουκ προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι τα σχόλιά του αναφέρονταν στο γεγονός ότι ο καγκελάριος δεν κερδίζει αρκετά χρήματα «σε σχέση με τον όγκο της εργασίας του» ενώ τόνισε πως «η Μέρκελ έχει προβάδισμα και επειδή είναι γυναίκα» (!).

Στη γκάφα του Στάινμπρουκ προστέθηκε και η δημοσιοποίηση των δικών του εισοδημάτων: ο 65χρονος πολιτικός εισέπραξε 1.2 εκατομμύριο ευρώ από τις, συνολικά 89, ομιλίες που έδωσε επ’αμοιβή αφότου παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών στα τέλη του 2009.

«Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ένας υποψήφιος ξεκίνησε τόσο άσχημα μια προεκλογική εκστρατεία, ενώ εξίσου σπάνια είναι η περίπτωση ενός υποψηφίου [σαν τον Στάινμπρουκ] τόσο μα τόσο αμφιλεγόμενου», σημειώνει το ρεπορτάζ του Spiegel.
Στο στρατηγείο του SPD είναι διάχυτη αυτή τη στιγμή η άποψη ότι ο Στάινμπρουκ δεν αποτελεί την ιδανική εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Μέρκελ, τονίζει το γερμανικό περιοδικό, ιδίως αφού τα ποσοστά δημοφιλίας του υποψηφίου καγκελάριου κατρακυλούν διαρκώς.