Την ώρα που οι σχέσεις της Κίνας και της Ιαπωνίας δοκιμάζονται από την διπλωματική ένταση σχετικά με τα αμφισβητούμενα νησιά Ντιαόγιου (για το Πεκίνο) ή Σενκάκου (για το Τόκυο), οι δύο χώρες ετοιμάζονται να αποκτήσουν υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη.
Πρόκειται για αεροπλάνα τύπου drones, όπως αυτά που συστηματικά χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείς τόσο ως κατασκοπευτικά όσο και ως βομβαρδιστικά στο μέτωπο Αφγανιστάν/Πακιστάν. Οι μεν Κινέζοι θα τα κατασκευάσουν «κλωνοποιώντας» τα αντίστοιχα αμερικανικά, οι δε Ιάπωνες θα αγοράσουν από ένα έως τρία απευθείας από τις ΗΠΑ.
Και οι δύο χώρες διαβεβαιώνουν ότι θα τα χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά για την συλλογή πληροφοριών. Ωστόσο πολλοί αναλυτές σε θέματα άμυνας εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να μπορούν να μεταφέρουν βόμβες, ένα ενδεχόμενο που προκαλεί εύλογη ανησυχία σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Στην Ιαπωνία, άρτι θριαμβεύσας στις εκλογές, ο εθνικιστής νέος πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε έχει δεσμευτεί ότι θα αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια, ξυπνώντας μνήμες από το ζοφερό μιλιταριστικό παρελθόν της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.
Και στην Κίνα ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα ότι σύντομα θα κάνει δοκιμαστικές πτήσεις ενός «κινεζικής κατασκευής» μη επανδρωμένου αεροπλάνου, το οποίο, κατά αναλυτές, θα μπορεί να πετάξει μέχρι το Γκουάμ, όπου οι Αμερικανοί κατασκευάζουν στρατιωτική βάση στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής τους για αυξημένη παρουσία στην Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό.