Ο Ούγκο Τσάβες, ο οποίος νοσηλεύεται εδώ κι ένα μήνα στην Κούβα, μπορεί να ορκιστεί μετά την 10η Ιανουαρίου, την ημερομηνία που προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας, και η κυβέρνησή του θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά της έως ότου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας να είναι σε θέση να ορκιστεί, δήλωσε η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Λουίσα Εστρέγια Μοράλες.

Το αρμόδιο για το Σύνταγμα τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου θέσπισε ότι η ορκωμοσία του Τσάβες, ο οποίος επανεξελέγη στην προεδρία τον Οκτώβριο, «μπορεί να γίνει σε μια μεταγενέστερη ημερομηνία από τις 10 Ιανουαρίου ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου», σημείωσε η Μοράλες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε πότε, πώς ή πού θα ορκιστεί ο πρόεδρος», τόνισε η Μοράλες.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Τσάβες και ο αντιπρόεδρος θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους πέραν αυτής της ημερομηνίας βάσει «της αρχής της συνέχειας του κυβερνητικού έργου».

Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι αποκλείει προς το παρόν την αποστολή, όπως ζητούσε η αντιπολίτευση, ιατρικής επιτροπής στην Κούβα για να κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης της υγείας του Τσάβες.

Παρόμοιες δηλώσεις είχαν γίνει την Τρίτη από την κυβέρνηση που επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορέσει να ορκιστεί στην καθορισμένη ημερομηνία.

Πάντως οι ειδήσεις για την υγεία του Τσάβες είναι λιγοστές και, πέρα από την κυβερνητική διαβεβαίωση ότι είναι σε λεπτή αλλά πάντως σταθερή κατάσταση, ελάχιστα άλλα είναι γνωστά.

Η έλλειψη πληροφόρησης, πέρα από την φημολογία που προκαλεί, έχει κινητοποιήσει την αντιπολίτευση που προειδοποίησε ότι ίσως υπάρχουν συνταγματικές επιπλοκές λόγω της μη ορκωμοσίας.