Ανάσα στις πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσε η πτώση της θερμοκρασίας στην Αυστραλία, καθώς τα παράξενα για την εποχή επίπεδα σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πλήττουν τη χώρα έχουν ανοίξει δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη την επικράτεια. Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται κανονικά.

Στους 28 βαθμούς Κελσίου έφτασε ο υδράργυρος στην Κανμπέρα, από τους 36 όπου βρισκόταν τις προηγούμενες ημέρες, ενώ στο Σίδνεϊ η θερμοκρασία έπεσε στους 23 βαθμούς.

Η «δροσιά» αναμένεται πάντως να είναι πρόσκαιρη και η ίδια η μάχη της Πυροσβεστικής με τις φλόγες παραμένει δύσκολη.

Από τα 130 μέτωπα που είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή στη Νέα Νότια Ουαλία, τα 30 βρίσκονται εκτός ελέγχου, ενώ σημειώνεται πως τα περισσότερα μέτωπα συγκεντρώνονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιφέρειας γύρω από την Κανμπέρα.

Οι φλόγες στην Αυστραλία έχουν κατακάψει χιλιάδες εκτάρια, αρκετά ζώα σε αγροτικές περιοχές και περίπου 90 σπίτια. Ωστόσο, και ενώ οι πυρκαγιές μαίνονται εδώ και ημέρες, δεν έχουν αναφερθεί θύματα και οι αρχές αισιοδοξούν πως οι δεκάδες αγνοούμενοι απλώς έχουν αμελήσει να δώσουν το «παρών» στην αστυνομία.

Οι φωτιές σε θαμνώδεις εκτάσεις στη Νέα Νότια Ουαλία, την πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Αυστραλίας, είναι εκτός ελέγχου, λόγω του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων, προκαλώντας μια καταστροφική κατάσταση, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το βράδυ της Τρίτης, περισσότερες από σαράντα εστίες στη Νέα Νότια Ουαλία έκαιγαν ακόμα, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σέιν Φιτζσίμονς.

«Η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά. Από το 2009 όταν από τις πυρκαγιές στην πολιτεία της Βικτόρια έχασαν τη ζωή τους 173 άνθρωποι, ο όρος «καταστροφή» σημαίνει πως οι φωτιές είναι ανεξέλεγκτες, απρόβλεπτες, εξαπλώνονται γρήγορα και δεν υπάρχει άλλη λύση από το να εκκενώσουν οι κάτοικοι τις περιοχές που απειλούνται.

Η Νέα Νότια Ουαλία γνωρίζει τις πιο επικίνδυνες πυρκαγιές της ιστορίας της.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν θύματα και μόνο ένα σπίτι έχει καταστραφεί από τις φωτιές στην πολιτεία. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι αγνοούμενοι είναι περίπου 100, όμως ο αριθμός τους δεν μπορεί να επαληθευτεί προς το παρόν.