Μια νέα μεγάλη μελέτη συνδέει τα αναψυκτικά διαίτης με την κατάθλιψη. Ερευνητές στις ΗΠΑ μελέτησαν περισσότερα από 250.000 άτομα και ανακάλυψαν ότι όσα εξ αυτών κατανάλωναν συχνά ποτά και χυμούς με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες εμφάνιζαν συχνότερα κατάθλιψη.

«Aθώος» ο καφές

Η μελέτη αυτή η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας δεν διερεύνησε τα αίτια της σύνδεσης. Την ίδια στιγμή από τα ευρήματά της προέκυψε ότι η κατανάλωση καφέ συνδεόταν με μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Συγκεκριμένα οι εθελοντές που έπιναν τέσσερις κούπες καφέ ημερησίως είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της 10ετούς μελέτης σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Οι εθελοντές πάλι που κατανάλωναν τέσσερα κουτάκια ή ποτήρια αεριούχων αναψυκτικών διαίτης ή χυμών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ημερησίως αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 1/3 κίνδυνο κατάθλιψης.

Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Χονγκλέι Τσεν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ στη Βόρεια Καρολίνα ανέφερε ότι «η μελέτη μας δείχνει πως η μείωση των αναψυκτικών διαίτης στη διατροφή ή η αντικατάστασή τους με καφέ χωρίς ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης». Ωστόσο ο ερευνητής ζήτησε τη διεξαγωγή περαιτέρω μελετών προκειμένου να επιβεβαιωθεί αυτή τη σύνδεση.

Οι αντιδράσεις

Στο άκουσμα της νέας μελέτης υπήρξαν αντιδράσεις. Η Γκέινορ Μπάσελ, εκπρόσωπος της Βρετανικής Ενωσης Διαιτολογίας ανέφερε ότι «οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες έχουν δοκιμαστεί και μελετηθεί ενδελεχώς σε ό,τι αφορά την ασφάλειά τους και χρησιμοποιούνται ευρέως χωρίς προβλήματα. Μελέτες σαν και αυτή δείχνουν μια πιθανή σχέση και όχι μια αιτιώδη σχέση μεταξύ ποτών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και κατάθλιψης».

Η κυρία Μπάσελ προσέθεσε ότι πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. «Είναι επίσης πιθανό τα άτομα που καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά διαίτης να έχουν παχυσαρκία ή διαβήτη, καταστάσεις που από μόνες τους σχετίζονται με κατάθλιψη». Κατέληξε ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται σε πολλά ποτά και ροφήματα μπορούν να παίξουν βοηθητικό ρόλο στη διατροφή όσων προσπαθούν να χάσουν κιλά.