Ο αστεροειδής Άποφις (με διάμετρο 300 περίπου μέτρων) θα προσπεράσει την Τετάρτη τη Γη σε απόσταση 14,5 εκατομμυρίων χλμ. Σε σύγκριση η Σελήνη βρίσκεται σε μέση απόσταση από τη Γη στα 385.000 χλμ. Η επόμενη φορά που ο αστεροειδής αυτός θα διέλθει σε κοντινή απόσταση από τη Γη θα είναι στις 6 Μαρτίου 2021.

«Στις 13 Απριλίου 2029, όμως, ο Άποφις θα προσπεράσει τη Γη σε απόσταση περίπου 30.000 χλμ. αλλά είναι απίθανο να γίνει σύγκρουση τότε. Τον Απρίλιο του 2036, όταν ο αστεροειδής αυτός θα ξαναπεράσει κοντά από τη Γη, η πιθανότητα σύγκρουσής του με τη Γη είναι 1 στις 250.000, αν και θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο μετά από τις μετρήσεις που θα γίνουν κατά το μεθαυριανό προσπέρασμά του» αναφέρει ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Το διαστημικό «πνεύμα του κακού»

O 99942 Αποφις είναι ένας αστεροειδής ο οποίος ανήκει στην οικογένεια ΝΕΟ (Νear Εarth Οbject), είναι δηλαδή ένα διαστημικό αντικείμενο που κινείται στην ευρύτερη διαστημική γειτονιά της Γης. Εχει διάμετρο 390 μέτρων και σε περίπτωση που πέσει στη Γη οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα απελευθερώσει 100.000 φορές περισσότερη ενέργεια από όση απελευθερώθηκε από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα.

Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από το παρατηρητήριο Κitt Ρeak Νational Οbservatory της Αριζόνας των ΗΠΑ στις 19 Ιουνίου του 2004. Στην αιγυπτιακή μυθολογία ο Αποφις ήταν το αρχαίο πνεύμα του κακού και του ολέθρου που προσπαθούσε αδιάκοπα να βυθίσει τον κόσμο στο αιώνιο σκοτάδι.