Σας γράφω την παρούσα επιστολή προκειμένου να κινητοποιήσω το ενδιαφέρον σας απέναντι σε μια τεράστια αδικία που μόνο εσείς έχετε τη δύναμη να αποτρέψετε.

Πρόκειται για το φορολογικό του 2013 και την κατά τα δημοσιεύματα απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών να προχωρήσει στη φορολόγηση των ανέργων από το πρώτο ευρώ μέσω των τεκμηρίων σαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αντιλαμβάνεστε βέβαια τις καταστρεπτικές συνέπειες που θα έχει μια τέτοια απόφαση γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Στην Ελλάδα, το ότι είσαι άνεργος, όπως είναι σήμερα το 25% και πλέον του πληθυσμού, δεν σημαίνει ότι δεν έχεις περιουσία, όπως π.χ. ένα σπίτι κληρονομιά από τους γονείς σου ή ένα μικρό αυτοκίνητο. Κι όμως με τα τεκμήρια του 2013 ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο τεκμαρτής αξίας π.χ. 10.600 θα απαιτήσουν από τον άνεργο φόρο 2.700 ευρώ πάνω κάτω + προκαταβολή 50% και πλέον για το επόμενο έτος. Ουσιαστικά είναι σαν να λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι αφού είναι άνεργοι θα πρέπει να είναι και ανέστιοι και ενδεχομένως υπόδικοι ή και μελλοντικοί φυλακισμένοι αφού είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν την φορολογική τους υποχρέωση.

Δεν θα μιλήσω για την φορολογία των πλουσίων, για τη φοροδιαφυγή στα υψηλά εισοδήματα, γι’ αυτούς που πλουτίζουν παράνομα και έχουν βγάλει λεφτά στο εξωτερικό. Αυτά όλα είναι γνωστά και έχουν συζητηθεί. Στέκομαι στο πρόβλημα των ανέργων, στη μαύρη ψυχολογία που κουβαλάνε μην μπορώντας να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, και στην ακόμα πιο μαύρη ψυχολογία που έχει δημιουργηθεί από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η είδηση για την άδικη και βαριά φορολογία που θα υποστούν το 2013. Και ζητώ να έρθετε στη θέση τους. Να νιώσετε όπως αυτοί νιώθουν, δηλαδή κυνηγημένοι και τιμωρημένοι γιατί έχουν κάνει το «έγκλημα» του να είναι άνεργοι. Γιατί πραγματικά τιμωρία δεν είναι όταν στην ουσία σου λένε ότι θα πρέπει να πληρώσεις χιλιάδες ευρώ το 2013 μόνο και μόνο επειδή είσαι άνεργος;

Αν περάσει αυτό το μέτρο χιλιάδες συνάνθρωποί μας θα βρεθούν μπροστά στην άβυσσο της οικονομικής καταστροφής, χιλιάδες περιουσίες που χτίστηκαν με κόπο θα δημευθούν, χιλιάδες οικογένειες και οικογενειακές σχέσεις θα διαλυθούν. Ήδη η απόγνωση που ζουν αυτοί οι άνθρωποι είναι μεγάλη και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη με την φορολογία που τους περιμένει.

Από εσάς ζητώ την παρέμβασή σας. Ζητήστε από τις κομματικές σας ηγεσίες να εστιάσουν στο πρόβλημα της φορολογίας των ανέργων. Αλλά και εσείς οι ίδιοι προσωπικά ακούστε τη συνείδησή σας και κάντε ό,τι περνά από το χέρι σας για να εμποδίσετε την αδικία που σας περιγράφω. Οι περισσότεροι από εμάς κάπου έχουν και μένουν ακόμα. Δεν μπορεί λοιπόν αυτή η στέγη, μαζί το τεκμήριο των 3.000 ευρώ ανά άτομο ή ένα αυτοκίνητο, να φορολογούνται για τον άνεργο από το πρώτο ευρώ. Ουσιαστικά είναι σαν να τους ζητάμε να μείνουν στον δρόμο, κάτι που όπως είπα και παραπάνω θα συμβεί μιας και οι περισσότεροι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους.

Είναι επιτακτική ανάγκη να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να πράξετε κάτι τώρα. Το 25% των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων έχουν ανάγκη τη βοήθειά σας. Γιατί μόνο εσείς μπορείτε να δώσετε ένα τέλος στον φορολογικό εφιάλτη που τους περιμένει το 2013.