Άρχισαν σιγά-σιγά αλλά σταθερά να ξεκαθαρίζονται τα μυστήρια του «στικακίου» (όπως θέλησε να το πει στη γενική ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου). Το USB που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς και περιέχει το αλλοιωμένο αρχείο της λίστας Λαγκάρντ, φέρεται, όπως με πληροφόρησαν εγκύρως, να έχει αντιγραφεί στις αρχές Ιουλίου (συγκεκριμένα στις 8 Ιουλίου) 2011. Τι σημαίνει αυτό;
***
Πρώτον ότι η αντιγραφή έγινε μετά την αποχώρηση του κ. Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών και προτού ο κ. Ευ. Βενιζέλος αναλάβει υπουργός Οικονομικών. Να υπενθυμίσω ότι ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών παρέλαβε το αρχείο από τον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη. Δεύτερο υπενθυμίζω ότι ο κ. Διώτης έχει καταθέσει ότι παρέδωσε το επίμαχο στικάκι στον κ. Βενιζέλο στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου.
***
Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι, όπως με διαβεβαίωσαν, η αλλοιωμένη αντιγραφή του Ιουλίου 2011 δεν αποκλείει την ύπαρξη προηγούμενων αλλοιώσεων, στο πλαίσιο προγενέστερων αντιγραφών. Λύθηκαν ορισμένες απορίες σας; Οχι βεβαίως, γιατί παραμένει ακόμα το μυστήριο της αντιγραφής του CD σε USB από τον κ. Παπακωνσταντίνου και η απώλεια του CD από τον τότε «τσάρο» της Οικονομίας.
***
Αυτόκλητος υπερασπιστής των καταληψιών της Βίλας Αμαλίας εμφανίσθηκε στη Βουλή ο 32χρονος βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευ. Διαμαντόπουλος: «Η βίλα Αμαλίας είναι πολιτιστικό κέντρο. Τα πολιτιστικά κέντρα θα γίνουν εφαλτήρια που θα σας πάρουν και θα σας σηκώσουν…», απείλησε από τα έδρανα της Βουλής τον κ. Ν. Δένδια. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ορισμένους μήνες διακρίνεται στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα για τα… γαλλικά του. Σε τηλεοπτική προεκλογική συνέντευξη είχε επιτεθεί σε υποψήφια της ΝΔ της Καστοριάς, η οποία τόλμησε να τον διακόψει λέγοντάς της: «Κυρία μου είστε πολύ νέα για να έχετε ακράτεια…», αφήνοντας τους πάντες κόκαλο. Αλλά και πριν από λίγες εβδομάδες είχε ένα θερμό επεισόδιο στο καφενείο της Βουλής με τον κ. Γρ. Ψαριανό αποκαλώντας τον «ξεφτίλα»: «Δεν κοιτάς τα χάλια σου ρε ξεφτίλα» του είπε κλείνοντας μ΄ αυτόν τον κομψό τρόπο τη συζήτηση.
***
Πόσες κάλπες τελικά θα στηθούν στη Βουλή για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής; Ουδείς προς το παρόν γνωρίζει. Ορισμένοι βουλευτές λένε ότι θα στηθεί από μία κάλπη για κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί. Και επειδή οι προτάσεις είναι τρεις, θα πρέπει, σύμφωνα με αυτή την πρόταση να στηθούν τρεις κάλπες. Είναι όμως έτσι απλά τα πράγματα; Υπάρχουν και άλλοι που θεωρούν ότι το σωστό είναι να στηθεί για κάθε ένα όνομα που ζητείται η παραπομπή του και μία κάλπη. Δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει ξεχωριστή κάλπη για τους κκ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο, Παπανδρέου και Παπαδήμο, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Τη λύση θα τη δώσει η Διάσκεψη των Προέδρων προσεχώς…
***
Τέρμα τα μαθήματα στο Χάρβαντ για τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Ολοκλήρωσε, μου είπαν οι συνεργάτες του, τον κύκλο σεμιναρίων στο ξακουστό αυτό πανεπιστήμιο και οι φοιτητές του τον αποχαιρέτησαν. Έτσι ο κ. Παπανδρέου δεν θα αναγκάζεται να πηγαίνει κάθε λίγο στη Βοστώνη για να παραδώσει μαθήματα. Την ώρα όμως που έγινε αυτό, συνέβη το εξής απρόοπτο στη Βουλή. Ο κ. Παπανδρέου με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη ζητεί να του παρακρατείται από τη μηνιαία του βουλευτική αποζημίωση το ποσό που αντιστοιχεί στις ημέρες απουσίας του στο εξωτερικό.
***
Οι συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού μου είπαν όμως και κάτι άλλο. Ο κ. Παπανδρέου εδώ και καιρό ζητούσε περικοπή των αποδοχών του όταν απουσίαζε στο εξωτερικό. Άλλωστε στη Βουλή υπάρχει, να μην το ξεχνάμε και το λεγόμενο… απουσιολόγιο. Συνεπώς ουδείς μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Υπάρχει όμως και ένα νέο, το οποίο αιφνιδιάζει. Οι ίδιοι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου βεβαιώνουν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός συνεχίζει να δίνει διαλέξεις σε επιλεγμένο ακροατήριο μέσω του Ιδρύματος «ενοικίασης ομιλητών», The Harry Walker Agency, αλλά αποποιήθηκε και εδώ τις αποδοχές του. Εάν είναι αλήθεια όλα αυτά, τότε πάρτε χαρτί και μολύβι και υπολογείστε. Περικοπές μισθού από τη Βουλή λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, τελείωσαν τα σεμινάρια στο Χάρβαρντ και χωρίς αμοιβές από το Harry Walker;
***
Αλλά μη νομίζετε ότι τελείωσαν τα μαθήματα στο Χάρβαρντ, τελείωσαν και τα ταξίδια. Στις 4 Φεβρουαρίου θα βρεθεί στη Λισαβόνα για να παραστεί στο Συμβούλιο της Διεθνούς Σοσιαλιστικής και ακολουθούν διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστήμια. Στο μεταξύ τον πρώην Πρωθυπουργό τον απασχολεί και το θέμα της λίστας Λαγκάρντ και η πρόταση από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή για την παραπομπή του στην προκαταρκτική επιτροπή. Αυτός ήταν και ο λόγος που είχε συνάντηση διαρκείας 45 λεπτών με τον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο. Και κάτι τελευταίο. Στις εορτές ο κ. Παπανδρέου έστειλε πολλές ευχετήριες κάρτες, ανάμεσα στις οποίες και στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη Γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Μέρκελ.
***
Λέγεται Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, είναι βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ και διεκδικεί να γίνει το «γαλάζιο» αντίπαλο δέος της …Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αυτό τουλάχιστον επιχείρησε στη Βουλή ως αντιλέγουσα κατά τη συζήτηση επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης περί κατάργησης και συγχώνευσης φορέων του Δημοσίου.

***
Η γεννηθείσα στη Νέα Υόρκη και με οικονομικές και νομικές σπουδές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, με φωτογραφίες στην προσωπική της ιστοσελίδα της τέως βασίλισσας Αννας Μαρίας, κυρία Ασημακοπούλου, είπε διάφορα. Με ελαφρώς αμερικάνικο αξάν, ορισμένες φορές, η βουλευτής της ΝΔ άσκησε κριτική στην «αντιπολίτευση Αλέξης Τσίπρας style», όπως την χαρακτήρισε. «Η ένσταση αντισυνταγματικότητας είναι προσχηματική, έχουμε έναν εργασιομανή πρωθυπουργό, το καράβι πάει καλά, ο κόσμος παίρνει ανάσα, δεν υπάρχει η απελπισία και η κατάθλιψη κι ο κόσμος χαίρεται που τρία κόμματα στηρίζουν την κυβέρνηση», είπε με περισσή σιγουριά η κυρία Ασημακοπούλου επιβεβαιώνοντας τους φόβους εκείνων που επιμένουν ότι κάποιοι πολιτικοί ζουν στον δικό τους κόσμο». Α, να μην το ξεχάσω επιτέθηκε και στην κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου αποκαλώντας την… «μαζορέτα της Βουλής»
***
Αργά το βράδυ της Τετάρτης επικοινώνησε με συνεργάτη μου ο διαγραφείς βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μ. Μπόλαρης: «Θέλετε να γράψετε κάτι σχετικά με την πρόσκληση που μας απηύθυνε ο κ. Βενιζέλος στους διαγραφέντες;», είπε. Και υπαγόρευσε τα παρακάτω: « Ο κ. Βενιζέλος δεν γυρεύει συντρόφους και συνοδοιπόρους. Συνενόχους γυρεύει. Και εμείς τέτοιοι δεν θα γίνουμε», είπε και έκλεισε το τηλέφωνο.