ΤΕΤΑΡΤΗ 9/1/2013
«Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης»
ΣΚΑΪ, 23.15
Ο Στέλιος Μάινας παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ο γνωστός ηθοποιός, περιδιαβαίνει το άγριο κρητικό τοπίο. Περπατά στο λιμάνι και στα τείχη του Ηρακλείου, αλλά και στην Αίγινα και στην Αθήνα.
Εικόνες και ήχοι από τους τόπους και τις μορφές που σημάδεψαν την ψυχή του Καζαντζάκη θα εμπλουτίσουν την αφήγηση του Στέλιου Μάινα: Η τουρκοκρατούμενη Κρήτη των παιδικών του χρόνων και ο αγώνας για την ελευθερία. Το άπιαστο πρότυπο του σκληρού και ηρωικού πατέρα του, του Καπετάν Μιχάλη. Ο Οδυσσέας και ο Χριστός, ο Λένιν και ο Νίτσε, η μητέρα και ο πατέρας, ο ηρωισμός και η αγιοσύνη, δεκάδες αντιθέσεις που ανακατεύονται μέσα του, φιλιώνουν και συγκρούονται. Η φιλία του με τον Άγγελο Σικελιανό, και φυσικά με τον Γιώργη Ζορμπά, έναν άνθρωπο που αγάπησε βαθιά και στη ζωή του οποίου στήριξε το μυθιστόρημα που τον έκανε γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Οι σχέσεις του με τις γυναίκες της ζωής του, την Γαλάτεια Αλεξίου και την Ελένη Σαμίου. Τα ταξίδια του στο Παρίσι και στη Σοβιετική Ένωση, η σχέση του με τον Γκόρκι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Τα μεγάλα έργα, η Ασκητική και η Οδύσσεια, ο καπετάν Μιχάλης και Ο Ζορμπάς. Το βραβείο Λένιν και η παγκόσμια καταξίωση.
Ο Τελευταίος Πειρασμός και η σύγκρουση με το πολιτικό και θρησκευτικό κατεστημένο στην Ελλάδα που του στέρησε τελικά το βραβείο Νόμπελ. Η Αναφορά στον Γκρέκο, τον κρητικό ζωγράφο που στις φλεγόμενες μορφές του, ο Καζαντζάκης αναγνώριζε την αγωνία της δικής του ψυχής που φλεγόταν για λύτρωση και ελευθερία.
Και φυσικά, πάνω από όλα, το νησί του, η Κρήτη, που ήταν στο κέντρο της ύπαρξης, της ζωής και της κοσμοθεωρίας του μεγάλου συγγραφέα. Μεταξύ άλλων μιλούν για τον Νίκο Καζαντζάκη: ο Γιώργος Γραμματικάκης, η ποιήτρια και βαφτισιμιά του Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, η συγγραφέας και καθηγήτρια βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης Αγγέλα Καστρινάκη.
ΤΑΙΝΙΕΣ
Εκτός ελέγχου (Out of sight)
STAR, 22.00
Ενας δραπέτης και μια αστυνομικίνα, ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Τζένιφερ Λόπεζ, συνθέτουν ένα από τα πιο πρωτότυπα κινηματογραφικά ζευγάρια του σύγχρονου αμερικανικού κινηματογράφου, σε μια εκρηκτική ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ που καταφέρνει να προσθέσει χρώμα στο κουρασμένο είδος της ερωτικοαστυνομικής περιπέτειας. Το «Εκτός ελέγχου» (βασισμένο στο ατμοσφαιρικό, νουάρ μυθιστόρημα του Ελμορ Λέναρντ), είναι επίσης η αφετηρία μιας καρπερής συνεργασίας του Σόντερμπεργκ με τον Κλούνεϊ. (ΗΠΑ, 1998, 112΄)
Όταν θέλω να σφυρίξω, σφυρίζω (Eu cand vreau sa fluier, fluier)
ΕΤ1, 22.45
Ο σύγχρονος ρουμανικός κινηματογράφος συνεχίζει να μας εκπλήσσει και αυτή η ταινία είναι μια τρανταχτή απόδειξη. Μια απλή ιστορία γίνεται σπουδαίο σινεμά από τον Φλορίν Σερμπάν _ στην πρώτη μάλιστα απόπειρά του στη σκηνοθεσία μεγάλου μήκους ταινίας. Δραματουργικός χώρος μια αγροτική φυλακή και κεντρικός ήρωας ένας νεαρός που εκτίει ποινή για κλοπή. Ο φακός του Σερμπάν δεν αφήνει τίποτε ανεξιχνίαστο. Η ζωή στη φυλακή αποτυπώνεται με ντοκυμαντερίστικο ρεαλισμό και ο φακός του σκηνοθέτη λατρεύει τον νεαρό ηθοποιό Γκεόργκε Πιστερενάου που πρωταγωνιστεί δίπλα στους Γκεόργκε Πιστερενάου, Αντα Κοντέεσκου. Το φιλμ απέσπασε την Αργυρή Αρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου 2010. (Ρουμανία/ Σουηδια, 2010, 94’)
Βαβέλ (Babel)
NET, 00.15
Ενας πυροβολισμός στην Μαροκινή έρημο πυροδοτεί μια σειρά δυσάρεστων συμβάντων σε τρια διαφορετικά σημεία του πλανήτη και αλλάζουν ριζικά την ζωή των ανθρώπων που τα βιώνουν. Η «Βαβέλ» είναι η παγκοσμιοποίηση των «21 γραμμαρίων» του ιδίου σκηνοθέτη, Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινιαρίτου. Μοιάζει με μικρογραφία της σύγχρονης κοινωνίας και θίγει το φλέγον ζήτημα της αδυναμίας της ανθρώπινης επικοινωνίας_ απόρροια του φυλετικού ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της αδιαφορίας και της απάθειας. Για μια ακόμη φορά το σενάριο του Γκιγιέρμο Αριάγα, συνεργάτης του Ινιαρίτου στις «Χαμένες αγάπες» και τα «21 γραμμάρια, ενώ ο Μπραντ Πιτ στον πιο δύσκολο ρόλο της καριέρας του αριστεύει (παίζει τον Αμερικανό τουρίστα στο Μαρόκο). Το φιλμ προτάθηκε για επτά Οσκαρ κερδίζοντας μόνον το βραβείο για την μουσική του (Γκουστάβο Σανταολάγια). (ΗΠΑ/ Μεξικό/ Γαλλία, 2006, 143’)