Το Κατάρ επέκτεινε κατά 2,5 δισ. δολάρια τη σανίδα σωτηρίας της Αιγύπτου σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η αποδυνάμωση του αιγυπτιακού νομίσματος και να αποτραπεί η οικονομική κρίση.
Η πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε από την κρίση για το νέο σύνταγμα της χώρας και η γενικότερη πολιτική αστάθεια της περιοχής έχουν στείλει τη λίρα σε ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
Το Κατάρ έχει αποτελέσει τον κύριο «διεκδικητή» των ισλαμιστών στον αραβικό κόσμο κατά τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς το φιλόδοξο κράτος επιδιώκει να επεκτείνει την πολιτική επιρροή του στη Μέση Ανατολή. Η Ντόχα υποστήριξε την αντιπολίτευση στη Λιβύη, την Τυνησία, την Αίγυπτο και την Υεμένη και παραμένει βασικός υποστηρικτής της εξέγερσης κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η οικονομική ενίσχυση της Αιγύπτου θεωρείται ως ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με τη βοήθεια του Κατάρ ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι μπορεί να αποφύγει προσωρινά τη λήψη δραστικών δημοσιονομικών μέτρων που θα προκαλέσουν την αγανάκτηση του λαού, και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές.