«Θα μας βλέπετε συχνά εδώ» τόνισε την Τρίτη από το υπουργείο Υποδομών – Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων του υπουργείου για το 2013.

«Η παρουσία μου υποδηλώνει την πρωταρχική σημασία που η κυβέρνηση αποδίδει στην ανάκαμψη της οικονομίας» είπε ο κ. Σαμαράς.

Όπως τόνισε, το 2012 εξασφαλίστηκε από την κυβέρνηση η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη αλλά και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι «το βελτιωμένο κλίμα το βιώνουμε στις διεθνείς μας επαφές», κάτι που όπως σημείωσε, αναγνωρίζεται από τους εταίρους μας.

Στόχος είναι, τόνισε, η καταπολέμηση της ύφεσης και της ανεργίας, ενώ στοίχημα η αξιοποίηση του θετικού κλίματος για διαρθρωτικές αλλαγές και προσέλκυση επενδύσεων.

«Αυτό θα το κάνουμε με συγκεκριμένα χρονοστοχοδιαγράμματα, όχι με ευχές και δημόσιες σχέσεις αλλα με συγκεκριμμένα και ουσιαστικά βήματα. Οι επενδύσεις απαιτούν ρευστότητα, η οποία θα προέλθει απο την ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών και την επιστροφή των καταθέσεων, που ήδη έχει ξεκινήσει» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την παράλληλη υποστηρικτική δράση του ΕΤΕΑΝ και της ΕΤΕπ.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών, με στόχο «να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

«Το κράτος θα συμβάλει στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, των μεγάλων έργων και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του υπουργείου ο κ. Χατζηδάκηςυποσχέθηκε ενίσχυση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.Κατάθεση νομοσχεδίων, ΕΣΠΑ, εξαγωγές, ρυθμίσεις στην αγορά, χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι μόνο μερικοί τομείς παρέμβασης του υπουργείου. Ετσι μεταξύ των άλλων προβλέπεται η κατάθεση νομοσχεδίου για την απλοποίηση του καθεστώτος του φάστ τρακ, η συγχώνευση του ΟΠΕ με το Invest in Greece αλλά και την ψήφιση νομοσχεδίου τον Ιούνιο για τη μείωση κατά 50% του κόστους ίδρυσης επιχειρήσεων.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός «στόχος είναι το πέρασμα από τη βαθιά ύφεση στην ανάκαμψη. Με δράσεις που θα βάλουν μπροστά τη μηχανή της ελληνικής οικονομίας και θα πείσουν πως η Ελλάδα γίνεται μία χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις». Και εξήγησε ότι «κινούμαστε σε τρεις βασικούς άξονες: τις δράσεις ενίσχυσης της ρευστότητας, τα δημόσια έργα και τις διαρθρωτικές αλλαγές».

Αναλυτικότερα αν και όπως είπε το «βαρύ πυροβολικό» της ρευστότητας είναι «η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη» το υπουργείο αναπτύσσει τις εξής παράλληλες δράσεις:
Πρώτον: Εντός του 2013, υλοποιείται η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συμβασιοποιούνται ακόμη 400 εκατ. ευρώ από τα 1,44 δισ. ευρώ που προβλέπονται, αυξάνοντας τη συνολική χρηματοδότηση στο 1 δισ. ευρώ για την περίοδο αυτή.
Επίσης, από τον Απρίλιο, βάσει όσων έχει πει η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων, μέσω των εμπορικών τραπεζών προς τις εισαγωγικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές τους.
Οι πιστώσεις θα είναι ανακυκλούμενες και το συνολικό ύψος αναμένεται να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
– Δεύτερον, ο στόχος για την απορρόφηση των κονδυλίων που έχει συμφωνηθεί για το 2013 είναι στα 3,89 δισ. ευρώ που είναι μεγαλύτερος και ακόμη πιο φιλόδοξος από τον περσινό.
•Προκηρύσσεται από τις 14 Ιανουαρίου και υλοποιείται το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 456 εκατ. ευρώ (ΠΕΠ) στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών, της μεταποίησης και του τουρισμού, σε συνεργασία με τις 13 περιφέρειες της χώρας.
•Μέσω της δράσης του «ICT4growth», που επίσης θα προκηρυχθεί άμεσα, προβλέπεται η ενίσχυση των ΜμΕ με κονδύλια ύψους 130 εκατ. ευρώ.
•Επίσης εντός των ημερών, γίνονται επιπλέον ρυθμίσεις απλούστευσης των διαδικασιών του ΕΣΠΑ.
•Σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών και της μείωσης του κόστους των απαλλοτριώσεων.
•Συνεχίζεται η διαδικασία εκκαθάρισης των προγραμμάτων από τα ανενεργά έργα.
•Υποστηρίζονται με project managers τα έργα προτεραιότητας που έχουν ανάγκη επιτάχυνσης και ειδικότερα αυτά που αποτελούν τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις, όπως είναι το «Εlenxis», το εθνικό ληξιαρχείο, οι υποδομές για την διαχείριση στερεών αποβλήτων, τα «e-procurement» και «e-prescription».
•Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, για να αποφευχθεί η ενδεχόμενη μείωση των πόρων κατά 40% περίπου. Ήδη από τα μόλις 11,2 δισ. ευρώ που προβλέπονταν, έχουν διασφαλιστει 14 δισ. ευρώ περίπου.
•Προετοιμάζεται το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ.
– Τρίτον, σχετικά με το ΕΤΕΑΝ, «ξεπαρκάρονται» κονδύλια και απλοποιούνται οι διαδικασίες:
•Ξεκινά, εντός του τρέχοντος μηνός, το πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης ύψους 680 εκατ. ευρώ περίπου προς τις επιχειρήσεις, με ανασχεδιασμό του ΤΕΠΙΧ. Η επιδότηση επιτοκίου θα είναι 50%.
•Απλοποιείται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, για να παρασχεθεί ρευστότητα ύψους 450 εκατ. ευρώ επιπλέον. Το συγκεκριμένο Ταμείο ανήκει στο ΥΠΕΚΑ, αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης ήδη διαμορφώνει την πρόταση που καταθέσει για νέους και ευέλικτους όρους.
•Η διοίκηση του ΕΤΕΑΝ θα ανακοινώνει σύντομα νέες πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του ταμείου «ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά τον αλιευτικό στόλο, τις υδατοκαλλιέργειες, τις επιχειρήσεις των αλιευτικών προϊόντων αλλά και νέες δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
– Τέταρτον: Χρησιμοποιείται ο Επενδυτικός Νόμος για την ενίσχυση της ρευστότητας, με πληρωμές ύψους 620 εκατ. ευρώ για το 2013 – έναντι 510 εκατ. ευρώ το 2012. Από αυτά, τα 250 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως δύνανται να συγχρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
– Πέμπτον: επιχειρείται η δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, που θα μπορούσε και αυτό να συντελέσει, ως ένα βαθμό, στην προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας. Αλλά και να προσφέρει πόρους και τεχνογνωσία σε ζωτικής σημασίας κλάδους όπως οι υποδομές, η τεχνολογία, οι μικρομεσαίες και η ενέργεια. Θα αντλεί κεφάλαια από το δημόσιο τομέα, αναπτυξιακές τράπεζες και διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς και από ιδιώτες επενδυτές. Θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Μέτρα για την τόνωση της αγοράς
Τον Φεβρουάριο θα κατατεθεί προς ψήφιση, ο νέος Αγορανομικός Κώδικας. Σχετικά με τη διεύρυνση των περιόδων των εκπτώσεων και των προσφορών και την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, η διαβούλευση είναι φυσικά σε εξέλιξη, αλλά το υπουργείο έχει κάθε λόγο να προωθήσει αυτό το σημαντικό εκσυγχρονιστικό βήμα. Επίσης:
– Μέχρι το τέλος Ιουνίου, σε συνέχεια των δράσεών μας για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα προκειμένου να μειώσουμε κατά 50% το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων, όπως αυτό προσδιορίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα. Είναι σε εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια για την περαιτέρω απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και σε ό,τι αφορά την ίδρυση και λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων.
– Αξιοποιείται η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε τέσσερις τομείς της οικονομίας (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο).
Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 θα είναι έτοιμο το σχέδιο δράσης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους εν λόγω τομείς , με τις σχετικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση των τιμών.
Παράλληλα, μέχρι τον Σεπτέμβριο 2013 θα υιοθετηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις για την άρση των δυσανάλογων ρυθμιστικών περιορισμών και την εισαγωγή εναλλακτικών μέτρων.
– Ξεκίνησε ήδη η συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.
Με μεταρρυθμίσεις, που θα βελτιώσουν το επενδυτικό / επιχειρηματικό περιβάλλον και τη διεθνή κατάταξη της χώρας στην έκθεση «Doing Business Report» της Τράπεζας.
Ήδη την άλλη εβδομάδα, αναμένονται οι ειδικοί για επαφές με φορείς, ώστε να εξεταστεί καταρχάς, το πλαίσιο για την ανάπτυξη των logistics. Στο πλαίσιο αυτό θα εμπλακούν και άλλα συναρμόδια Υπουργεία.
Εξαγωγές
Αναπτύσσεται περαιτέρω η Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές. Στόχος είναι η δραστική μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο μέχρι το 2014.
Ο στόχος για το 2013 είναι οι εξαγωγές να φτάσουν στο 13% επί του ΑΕΠ, το οποίο θα συνιστά και το μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας 30ετίας.
Πέρα από τη διευκόλυνση των εξαγωγών που είναι ήδη σε εξέλιξη, η Εθνική Στρατηγική στηρίζεται σε άλλους δύο πυλώνες:
α) Στη διεύρυνση των εξαγωγικής βάσης, μέσα από την ανάπτυξη ολοκληρωμένων τομεακών πολιτικών.
Συγκεκριμένα, εντός του 2013, θα αρχίσουν να υλοποιούνται τέτοιες πολιτικές τόσο στην βιομηχανία τροφίμων όσο και στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Επίσης, στο πρώτο τρίμηνο του 2013, θα εκκινήσει ένας νέος γύρος του ΕΣΠΑ για την υποστήριξη της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ.
β) Στην προώθηση των εξαγωγών. Η οποία περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση και τη θεσμοθετημένη συνεργασία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, καθώς και τη δημιουργία εθνικής εμπορικής ταυτότητας (brand).
Επίσης, αφορά και τη συνολική υποστήριξη προς τις εταιρείες στην Ελλάδα, ώστε να επικεντρωθούν στις εξαγωγές και να αναζητήσουν εμπορικούς εταίρους στο εξωτερικό. Η Ολλανδική Κυβέρνηση και η Task Force παρέχουν ήδη σημαντική τεχνική βοήθεια.
Η στρατηγική αυτή θα υποστηριχθεί και από το νέο φορέα που θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΟΠΕ και του Invest in Greece, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013.
Παράλληλα, για τον καλύτερο συντονισμό, μεταφέρονται στο υπουργείο Ανάπτυξης, τα στελέχη και οι αρμοδιότητες ΟΕΥ, που θα ενταχθούν στο ίδιο σύστημα εξωστρέφειας, μετά από όλες τις αναγκαίες διοικητικές προσαρμογές.
Η αναδιάρθρωση θα γίνει μετά από τις σχετικές εισηγήσεις των Ολλανδών ειδικών, με τους οποίους συνεργαζόμαστε και τις διεθνείς καλές πρακτικές.
– Εντός του 2013, αναμορφώνεται συνολικά το πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των έργων, των προμηθειών και των υπηρεσιών. Το Πλαίσιο Δράσης, θα διαμορφωθεί, κατόπιν συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το τέλος του μηνός.
Τα σχέδια όλων των νομοθετικών και οργανωτικών μέτρων εφαρμογής του προαναφερθέντος σχεδίου δράσης θα παρουσιαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2013.
Επιπλέον, όσον αφορά το e-procurement (σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών), η ηλεκτρονική υποδομή για τις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Προμήθειες
Εντός του Ιανουαρίου, θα έλθει προς ψήφιση ο νόμος για το Εθνικό Σύστημα Δημόσιων Συμβάσεων.
Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η Κεντρική Κυβέρνηση θα προμηθεύεται τουλάχιστον το 25% των αναγκών της σε προμήθειες και υπηρεσίες , μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών προμηθειών μέχρι το Δεκέμβριο του 2013.
Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου οι συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών , «θα τρέξουν», σε πιλοτική βάση, μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών προμηθειών σε όλο το Α’ εξάμηνο του 2013.
Η πλατφόρμα ηλεκτρονικών προμηθειών θα είναι πλήρως λειτουργική και έτοιμη για χρήση από την Κεντρική Δημόσια Διοίκηση για συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών τον Ιούλιο του 2013.
Επενδύσεις
Σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση των Επενδύσεων δημιουργείται άμεσα μια Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις, μέσω του σχετικού νομοσχεδίου που καταθέτουμε για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των επενδύσεων.
Από τα 51 επενδυτικά σχέδια, έχουν υπαχθεί στις διατάξεις στο Fast Track, έντεκα επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 7 δισ. ευρώ περίπου. Και επίσης, δεκαεννέα (19) έργα ΣΔΙΤ, ενώ τα υπόλοιπα εικοσιένα (21) επενδυτικά σχέδια είτε υλοποιούνται με τις κανονικές διαδικασίες είτε αναμένεται να ενταχθούν στο Fast Track.
Όμως η υλοποίηση των σχεδίων αυτών, εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα, από τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και γι’ αυτό έχουν μεγάλη σημασία οι συνθήκες που θα επικρατούν στην οικονομία την επόμενη περίοδο.
Δανειολήπτες
Καθιερώνεται ένα νέο πλαίσιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών (νοικοκυριά και ΜμΕ). Ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της και αναμένει τις απαντήσεις από την Τρόικα.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου η κυβέρνηση θα αναμορφώσει το πλαίσιο για τα φυσικά πρόσωπα έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η μακροχρόνια εκκρεμοδικία και να εξασφαλιστεί η συντομότερη επάνοδος του οφειλέτη στην οικονομική δραστηριότητα.
Πέραν όμως του εξορθολογισμού και της επικαιροποίησης του Ν.3869/2010 η κυβέρνηση έχει προτείνει την εφαρμογή ενός προγράμματος διευκόλυνσης δανειοληπτών με ετήσια εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.
Στόχος του προγράμματος είναι τα νοικοκυριά να μπορούν για 48 μήνες να καταβάλλουν δόση που δεν θα ξεπερνάει το 30% των μηνιαίων αποδοχών του οφειλέτη. Για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις επιπλέον προτείνεται η βελτίωση του πλαισίου του Τειρεσία ώστε να αξιολογούνται με βάση το συνολικό τους προφίλ και όχι από μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.
Επίσης, πρόκειται να συμπεριληφθούν και μέτρα για τους συνεπείς δανειολήπτες.