Πέμπτη συνεχόμενη νύχτα επεισοδίων στο Μπέλφαστ, όταν οι διαδηλώσεις κατά της απόφασης να περιοριστεί η έπαρση της βρετανικής σημαίας πήραν ξανά βίαιη τροπή.

Η αστυνομία έριξε πλαστικές σφαίρες αφού, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι, δέχτηκε επίθεση με τούβλα και μολότοφ από τμήμα των διαδηλωτών που είχε επιστρέψει στο Σορτ Στραντ, στην ανατολική πλευρά του ποταμού Λάγκαν.

Από τις 3 Δεκεμβρίου, οπότε και το δημοτικό συμβούλιο του Μπέλφαστ αποφάσισε να περιορίσει τις ημέρες που γίνεται η έπαρση της βρετανικής σημαίας στο κτίριο του δημαρχείου, οι διαδηλώσεις «ενωτικών» (που, φυσικά, επικρίνουν την απόφαση) είναι συχνό φαινόμενο, καταλήγοντας αρκετές φορές σε ταραχές – όπως συμβαίνει τις τελευταίες πέντε κατά σειρά νύχτες.

Το βράδυ της Δευτέρας, μετά την «ως επί το πλείστον ειρηνική», σύμφωνα με την αστυνομία, διαμαρτυρία περίπου 400 ανθρώπων μπροστά από το δημαρχείο, τα επεισόδια ξέσπασαν όταν περίπου 250 διαδηλωτές επέστρεφαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Εκεί πέταξαν πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις της αστυνομίας η οποία ανακοίνωσε ότι έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών «εξαιτίας του επιπέδου της βίας» την οποία δέχτηκε. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν κάδους στο σημείο, ενώ επεισόδια αναφέρθηκαν και σε άλλα τμήματα της πόλης.

Τη Δευτέρα έγινε και η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετά την επίμαχη απόφαση. Η Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου, είναι η πρώτη από τις ημέρες που θα γίνει η έπαρση της βρετανικής σημαίας (λόγω των γενεθλίων της Δούκισσας του Κέμπριτζ).