Οσο ο αρχηγός του μπασκετικού ΠαναθηναϊκούΔημήτρης Διαμαντίδηςαγωνίζεται στα ευρωπαϊκά παρκέ, η συζήτηση σχετικά με την πρόωρη αποχώρησή του από την Εθνική Ομάδα, μετά το Μουντομπάσκετ 2010 της Τουρκίας, όχι απλώς θα υφίσταται, αλλά θα «φουντώνει» λίγους μήνες πριν από το επόμενο σπουδαίο ραντεβού της Ανδρών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», η τελευταία φορά, κατά την οποία ο «3D» (προσωνύμιο που παραπέμπει στην… τρισδιάστατη συνεισφορά του) σκέφτηκε πολύ σοβαρά την άρση της απόφασής του και την επιστροφή στην ομάδα με το εθνόσημο, καταγράφεται λίγο καιρό πριν από το Ευρωμπάσκετ 2011 της Λιθουανίας. Ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός, όμως, κ.Ηλίας Ζούροςδεν κατάφερε να τον μεταπείσει, μολονότι συζήτησε για αρκετή ώρα μαζί του, εν μέσω, μάλιστα, των τελικών της Α1 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός της περιόδου 2010-11.

Εχει… γούστο να τον «ψήσει» ο διάδοχος του κ. Ζούρου στον πάγκο της Εθνικής Ανδρών κ.Αντρέα Τρινκιέρι, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Tuttosport» αποκάλυψε πως δεν σκοπεύει να πιέσει τον 33χρονο (τα κλείνει τον ερχόμενο Μάιο) άσο, αλλά τουλάχιστον θα του τηλεφωνήσει.

«Τρέφω απεριόριστο σεβασμό προς το πρόσωπό του. Είναι ανάγκη να περιλαμβάνεται στις επιλογές μου ένας παίκτης που βιώνει τον αθλητισμό όπως αυτός, που είναι αφιερωμένος κατά 100% από τότε που ήταν 17 ετών. Δεν θα τον πιέσω, αλλά θα του τηλεφωνήσω», δήλωσε ο 45χρονος προπονητής, ο οποίος θα κάνει την προσπάθειά του, η λογική λέει ότι (και αυτός) θα αποτύχει, αλλά όπως είχε πει ο παλαίμαχος σταρ του ΝΒΑΤσαρλς Μπάρκλεϊ… «αν φοβάσαι την αποτυχία, δεν δικαιούσαι να πετύχεις».

Οι πιθανότητες λένε ότι ο Διαμαντίδης _ που δίνει μάχη με τον χρόνο για να προλάβει την ευρωπαϊκή αναμέτρηση της Πέμπτης (10/1/13) ΠΑΟ – Ουνικάχα Μάλαγα στο ΟΑΚΑ _ δεν θα αλλάξει την απόφασή του, την οποία είχε ανακοινώσει έπειτα από πολλή σκέψη στις 4 Σεπτεμβρίου 2010. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι, οι οποίοι υποστηρίζουν (ή μήπως εύχονται υποσυνείδητα) ότι ο «Μήτσος» θα το σκεφτόταν ξανά να αγωνιστεί για τελευταία φορά δίπλα στον φίλο τουΒασίλη Σπανούληκαι την υπόλοιπη παρέα διεκδικώντας ένα ακόμη μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας (4-22 Σεπτεμβρίου 2013).

Ο κ. Τρινκιέρι, πάντως, έδειξε να πιστεύει πολύ σε αυτή την προσπάθεια, με ή χωρίς Διαμαντίδη. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση αναδόμησης. Θέλει να κάνει μια νέα αρχή μετά τη χαμένη ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρόκληση είναι μεγάλη και ελκυστική. Πόσο μεγάλο ταλέντο, άλλωστε, υπάρχει στην Ελλάδα! Καλούμαστε να χτίσουμε από την αρχή κάτι καινούριο έχοντας στη διάθεσή μας πρωταθλητές του παρόντος, όπως ο Σπανούλης, ο Ζήσης, ο Καϊμακόγλου, ο Φώτσης, ο Μπουρούσης και παιδιά που έρχονται από πίσω όπως ο Παπανικολάου, ο Κουφός, ο Σλούκας. Κι αυτοί είναι μόνο κάποια ενδεικτικά παραδείγματα. Στην Ελλάδα το μπάσκετ είναι πάθος και ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική ανάταση», δήλωσε ο ιταλός τεχνικός εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την Καντού, που μέσω της αγωνιστικής εικόνας της _ όπως είπε χαρακτηριστικά _ του άνοιξε την πόρτα της Εθνικής.

Οσο για τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες του Γ’ Ομίλου; «Μετέχουμε σε έναν όμιλο του θανάτου! Και θα είναι κρίμα που τουλάχιστον μια μεγάλη ομάδα, μεταξύ της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Ιταλίας και της Τουρκίας θα αναγκαστεί να μείνει έξω. Είναι ένας όμιλος με αναμετρήσεις που θα χαρακτηρίζονται από έντονη συναισθηματική φόρτιση. Διότι, έτσι όπως είναι πια ο κόσμος ανοικτός, στη Ρωσία προπονητής θα είναι ένας Έλληνας, ο Κατσικάρης και στην Τουρκία προπονητής θα είναι ο Τάνιεβιτς, ο μοναδικός που έχει καταφέρει να τον αγαπούν ολοκληρωτικά τρεις χώρες τουλάχιστον! Και αυτό, γιατί λατρεύει το μπάσκετ», αποκρίθηκε ο κ. Τρινκιέρι, ο οποίος ρωτήθηκε και για τις φήμες που τον θέλουν να μην τα πηγαίνει τόσο καλά με τον συμπατριώτη του, προπονητή της Εθνικής Ιταλίας (πρώην της Σιένα και νυν της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ) κ.Σιμόνε Πιανιτζάνι:

«Δεν έχω καμία προσωπική αντιπαλότητα με τον Πιανιτζιάνι. Η μόνη αντιπαλότητα που έχουμε εντοπίζεται μέσα στο γήπεδο», υποστήριξε ο νέος τεχνικός της Εθνικής Ελλάδος, που θα αντιμετωπίσει τη «σκουάντρα ατζούρα» στην πόλη Κόπερ της Σλοβενίας (όπου διεξάγεται ο Γ’ Ομιλος) την προτελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης, στις 8 Σεπτεμβρίου 2013. Ευκαιρία, λοιπόν, οι δύο Ιταλοί να λύσουν τις όποιες αγωνιστικές διαφορές τους…