Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύει περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Μιλώντας σε συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Πράγα, ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε ότι οι συμμαχικές αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 56 δισ. δολάρια από το 2009. Το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών αυτών έγινε από τους ευρωπαίους συμμάχους, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ενώ οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας το 2008 αντιπροσώπευαν το 3,1% του ΑΕΠ, τα δύο τελευταία χρόνια ανέρχονται στο2,1%. Η μείωση αυτή είναι ελάχιστη σε σχέση με τις περικοπές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλους τομείς, όπως οι μισθοί, οι συντάξεις, η υγεία, η εκπαίδευση.
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ η Ελλάδα είναι δεύτερη σε στρατιωτικές δαπάνες, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότερο από το 73% του αμυντικού προϋπολογισμού είναι αποκλειστικά για τις δαπάνες προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστο μέρος των δαπανών οφείλεται στην επάνδρωση των ΝΑΤΟϊκών αποστολών.
Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση για την αναμόρφωση των ενόπλων δυνάμεών της. Ενας λόγος, λένε, είναι η γειτνίαση με την Τουρκία, παρά τη βελτίωση των σχέσεων την τελευταία δεκαετία.

Επιπλέον, το κλείσιμο ορισμένων από τις 500 στρατιωτικές βάσεις θα σήμαινε την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στις τάξεις των ανέργων.