«Των απομακρύνσεων, της απουσίας, της επιστροφής», είναι ο τίτλος της νέας δουλειάς της ζωγράφου Ελένης Παυλοπούλου που πραγματεύεται τα συναισθήματα στον κύκλο ζωής μιας σχέσης και φιλοξενείται από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 16 Φεβρουαρίου 2013 στην Thanassis Frissiras Gallery.
΄Όπως η ίδια η ζωγράφος αναφέρει, ο τριμερής τίτλος της καινούργιας της δουλειάς έχει να κάνει από το «πένθος» του αποχωρισμού, τους απόηχους της παρουσίας, την αίσθηση της απουσίας, τις συναισθηματικές ταλαντεύσεις, έως και τις θριαμβευτικές επανασυνδέσεις.
Τα ανθρώπινα σώματα, πραγματικά ή φανταστικά, αιωρούνται σε μια δοκιμασία χώρου – χρόνου ενώ τα περιβάλλοντά της κατακλύζονται από διακοσμητικά μοτίβα διαφόρων πολιτισμών και χρονικών περιόδων. Για να ενεργοποιήσει συνειρμούς για την πολυδιάστατη απόδοση των πολύπλοκων ανθρωπίνων σχέσεωνα αλλά και τα όρια και τις ισορροπίες, η καλλιτέχνιδα εμπλουτίζει τους πίνακές της με αιωρούμενα παράλληλα σύμπαντα, τα περίφημα fractals. Ενσωματώνει στα έργα της συμβολικούς υπαινιγμούς, σιωπές, νοσταλγίες, παλινδρομήσεις, μοναξιά, αλλά και τη χαρά και παντοδυναμία του σαρωτικού έρωτα.
Γεννημένη το 1969 στην Κυπάρισσο Λάρισας, η ζωγράφος σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥ στην ΑΣΚΤ (1992-1997), με καθηγητές τους Δ. Μυταρά, ζωγραφική, και Γ. Παπαδάκη, χαρακτική. Στην ΑΣΚΤ έκανε, και πάλι ως υπότροφος του ΙΚΥ, τη μεταπτυχιακή της εργασία με καθηγητή τον Τ. Χριστάκη.
Η πρώτη της εμφάνιση έχει γίνει στον Αστρολάβο το 2001 όπου είχε ήδη τολμήσει να φιλοτεχνήσει έργα μεγάλων διαστάσεων. «΄Ηδη από τα πρώτα της βήματα η δουλειά της είχε έντονο μεταφυσικό χαρακτήρα. Γνώρισμα που αξιοποιείτο ιδιαίτερα μέσα από την ευαισθησία της ως προς το χρώμα», αναφέρει η τεχνοκριτικός Ντόρα Ηλιοπούλου –Ρογκάν. Σταθμοί στην πορεία της ζωγράφου είναι οι παρουσιάσεις στην γκαλερί St. Hoppen του Λονδίνου τον Οκτώβριο του 2010 και στην γκαλερί Sibman στο Παρίσι τον Φεβρουάριο του 2011.
17 Ιανουαρίου –16 Φεβρουαρίου 2013
Thanassis Frissiras Gallery
Κριεζώτου 7
10671 Αθήνα
τηλ / fax: 2103640288