Η Εισαγγελία της πολωνικής πόλης Λούμπλιν διέταξε έρευνα σχετικά με τη χρήση από Σουηδό ζωγράφο τέφρας που συγκέντρωσε από κλίβανο κρεματόριου στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μάιντανεκ, στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Η έρευνα θα έχει ως αντικείμενο πιθανή βεβήλωση, κλοπή ανθρωπίνων λειψάνων ή τάφων, αδικήματα που στην Πολωνία επισύρουν έως και οκταετή ποινή κάθειρξης.

Το διάστημα της παραγραφής ανάλογων αδικημάτων ανέρχεται το ανώτερο σε 15 έτη, αναλόγως με τη βαρύτητα της πράξης.

Ο Σουηδός ζωγράφος Καρλ Μίχαελ φον Χάουσβολφ είχε εκθέσει τον περασμένο Δεκέμβριο σε γκαλερί στο Λουντ της νότιας Σουηδίας μία σειρά από υδατογραφίες που όπως υποστηρίζει δημιούργησε χρησιμοποιώντας στάχτες διαλυμένες σε νερό, τις οποίες είχε συλλέξει το 1989 από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μάιντανεκ.

Το έργο, που αποτελείται από κάθετες πινελιές σε ένα τετράγωνο, ανακαλεί κατά τον ίδιο «τους ανθρώπους που βασανίστηκαν, μαρτύρησαν, δολοφονήθηκαν από συνανθρώπους τους κατά τη διάρκεια ενός από τους πιο αδυσώπητους πολέμους στον 20ό αιώνα», σύμφωνα με την εξήγηση που παραθέτει στο δικτυακό τόπο της γκαλερί ο ίδιος ο Φον Χάουσβολφ.

Η έκθεση σταμάτησε μετά το κύμα διαμαρτυριών από την εβραϊκή κοινότητα του Μάλμε και κατόπιν παρέμβασης του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ.

Έπειτα από μήνυση που κατέθεσε φυσικό πρόσωπο για παραβίαση της ανάπαυσης νεκρών -παράπτωμα το οποίο στη Σουηδία τιμωρείται με έως και διετή φυλάκιση- η Δικαιοσύνη της χώρας διέταξε την διεξαγωγή έρευνας, την οποία έθεσε αμέσως στο αρχείο διότι, όπως εξήγησε, το παράπτωμα διαπράχθηκε στο εξωτερικό.

«Πρόκειται να απευθυνθούμε στη σουηδική Δικαιοσύνη προκειμένου να ενημερωθούμε για τις λεπτομέρειες της έρευνας αυτής» επισήμανε εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Λούμπλιν.

Το κολαστήριο του Μάιντανεκ είχε εγκατασταθεί κοντά στο Λούμπλιν το 1941 και είχε λειτουργήσει μέχρι το 1944. Υπολογίζεται πως 80.000 κρατούμενοί του, εκ των οποίων οι 60.000 ήταν εβραίοι, δολοφονήθηκαν από τους ναζί, είτε καταλήγοντας στους θαλάμους αερίων, είτε εκτελέσθηκαν ή αποδεκατίσθηκαν από την πείνα, τις ασθένειες και τις κακουχίες στα καταναγκαστικά έργα.