Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τουΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούληςμιλά στους Γ.Παπαχρήστοκαι ΆρηΡαβανόγια τη λίσταΛαγκάρντ, την πρόταση τουΣΥΡΙΖΑγια σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, τις ευθύνες που καταλογίζει στον κ. Βενιζέλο και το ενδεχόμενο κλήσης του κ. Παπανδρέου

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνει τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και του κ. Βενιζέλου

Υπάρχουν όλα όσα προβλέπουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και ο Κανονισμός της Βουλής για αποχρώσες ενδείξεις {{{ moto }}} ποινικών ευθυνών για τους κυρίους Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο και ο στόχος μας δεν είναι μια παράταξη ή ένα πρόσωπο, αλλά η αναζήτηση της αλήθειας με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και ευθύνη. Το δικό μου ερώτημα είναι γιατί ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, από τη στιγμή που θεωρεί ότι δεν έχει όχι μόνο ποινικές, αλλά ούτε καν πολιτικές ευθύνες, αρνείται να εξεταστεί και η δική του περίπτωση και να παραδοθεί «καθαρός» στην κοινωνία. Και γιατί οι κυβερνητικοί του συνεταίροι, Κουβέλης και Σαμαράς, αντί να διαγράφουν βουλευτές τους στην ποδιά του Βενιζέλου, και να επιβάλλουν κομματική πειθαρχία με ψευδή επιχειρήματα ότι η ψήφος στην κάλπη Βενιζέλου είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν τον προτρέπουν να γίνει ό,τι και σε άλλες χώρες: να προσφύγει στο φυσικό του δικαστή για να καθαρίσει την υπόθεση. Στην Ελλάδα έχουμε μια πολύ κακή πολιτική παράδοση: τα σκάνδαλα είτε να κουκουλώνονται εντελώς είτε να αποδίδονται με τη θεωρία του αποδιοπομπαίου τράγου σε πολιτικά πτώματα. Κάτι τέτοιο πάει να γίνει και τώρα και ως πρόσθετο επιχείρημα επισημαίνω ότι η πρόταση της κυβέρνησης για παραπομπή μόνον του Παπακωνσταντίνου και μόνον για την αλλοίωση πετάει στα σκουπίδια τη δικογραφία των οικονομικών εισαγγελέων που ζητούσε να ψάξει η Βουλή την ευθύνη της διαχείρισης του αρχείου πριν την αλλοίωση, διότι έπεσαν σε ευθύνες υπουργών. Αυτό κάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: λέει ότι πρέπει να ψαχτούν ποινικές ευθύνες για τη διαχείριση της λίστας.


Ακούστε τη συνέντευξη:
{{{ audio1 }}}
Κατεβάστε το ηχητικό εδώ


Για τις υπόνοιες περί «συναλλαγής» του κ. Βενιζέλου

Αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι. Πως όταν έχω στα χέρια μου μια λίστα με μεγαλόσχημους Έλληνες που έχουν βγάλει στο εξωτερικό χρήματα που μπορεί να μην είναι δηλωμένα, μπορώ να κάνω παιχνίδι. Όποιος έχει στα χέρια του αναρμοδίως ένα δημόσιο έγγραφο, μπορεί και να το χρησιμοποιήσει. Είναι διαπίστωση και καταγραφή ενδεχομένου αυτό. Δεν είναι κατηγορία. Και αυτό που λένε με καρμπόν στις διατυπώσεις τους Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου ότι ήξεραν τι έχει η λίστα, αλλά δεν την είδαν, πόσους Έλληνες πείθει; Μου θυμίζει την υπόθεση με το DVD της υπόθεσης Ζαχόπουλου και την 35χρονη που πέρασε από τόσα χέρια, αλλά δεν το είχε δει κανείς! Ας σοβαρευτούμε επιτέλους…

Για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Παπανδρέου

Ο κ. Παπανδρέου έχει μεγάλες και σοβαρές πολιτικές ευθύνες, τις οποίες έχουμε καταγράψει και στο κείμενο της πρότασης για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής και στην ανακοίνωση που το συνόδευσε. Από εκεί και πέρα, η πρότασή μας λέει ρητά ότι αν στην πορεία προκύψουν στοιχεία και ενδείξεις ή υπόνοιες για ποινικές ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου ή άλλων πολιτικών προσώπων, εδώ είμαστε και εδώ είναι η Βουλή, να διευρύνουμε το αντικείμενο έρευνας της επιτροπής. Αλλά πρέπει τώρα να κάνουμε μια σαφή διάκριση ανάμεσα στις ποινικές ευθύνες και τις πολιτικές ευθύνες του κ. Παπανδρέου, οι οποίες είναι πολύ καθαρές και προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να κληθεί να καταθέσει στην προκαταρκτική επιτροπή ο κ. Παπανδρέου. Θεωρώ όμως ότι είναι ύβρεις και είναι αδιανόητο να καλείται ένας πρώην πρωθυπουργός σε μια τέτοια επιτροπή. Το λέω γιατί έχουν πέσει πολλά κορμιά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μην κληθεί και να καταθέσει ο Καραμανλής για το Βατοπαίδι ή ο Παπανδρέου για τη Siemens και ξέρετε πολύ καλά πώς κουκουλώθηκαν και τα δύο.

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να είναι μέσα στα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν και βουλευτές μας το είχαν ζητήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και με την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας – και τη συνδρομή της Χρυσής Αυγής – έσπευσαν να απορρίψουν το αίτημα και να κλείσουν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.