Κάθε μέρα, δεκάδες άνθρωποι στο Τόκιο πληρώνουν έως και 8,5 ευρώ την ώρα για να απολαύσουν τον καφέ τους χαϊδεύοντας μια…γάτα.
Τα neko cafes (σσ neko θα πει γάτα στα ιαπωνικά) είναι γεμάτα με γάτες που παίζουν, ξαπλώνουν και γουργουρίζουν ανάμεσα στους πελάτες που χαλαρώνουν μαζί τους, πίνοντας έναν καφέ.
Η ιδέα ήταν πως αντί να ξεφυλλίζεις το περιοδικό σου, να διαβάζεις το βιβλίο σου ή να σερφάρεις στο Διαδίκτυο, μπορείς να πάρεις αγκαλιά, να χαϊδέψεις ή να παίξεις με τις γάτες. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για όσους αγαπούν τις γάτες, αλλά οι συνθήκες της ζωής τους δεν τους επιτρέπουν να έχουν δικό τους κατοικίδιο στο σπίτι.
Τα γατο-καφέ ήταν ένα ιαπωνικό φαινόμενο, αλλά η μόδα εξαπλώνεται τώρα στην Ευρώπη, όπου έχουν ανοίξει ένα στην Αυστρία και ένα στην Αγία Πετρούπολη.
Περί τα 40 τέτοια καφέ λειτουργούν σήμερα στο Τόκιο, και συνολικά 160 σε όλη την Ιαπωνία, μαζί με εκατοντάδες μαγαζιά που νοικιάζουν σκύλους και άλλα κατοικίδια χρεώνοντας με την ώρα. Κοινωνιολόγοι πιστεύουν ότι οι γάτες καλύπτουν ένα κενό σε μια χώρα ηλικιωμένων με λίγα παιδιά – ο πληθυσμός της Ιαπωνίας μειώθηκε πέρυσι κατά 264.000, αριθμό – ρεκόρ δεκαετίας.
Αλλά οι πελάτες των γατο-καφέ είναι όλων των ηλικιών. «Εχουμε αρκετές μοναχικές γυναίκες, αλλά είμαστε δημοφιλείς και σε ζευγάρια με παιδιά. Κάποιες φορές έρχονται άνδρες που έχουν μόλις σχολάσει από την δουλειά…», λέει η Γιούκι Σιγκεμούρι, ιδιοκτήτρια ενός «νέκο καφέ» στο Τόκιο.