Δεκαπέντε χρόνια πριν η νίκη του Γκέρχαρντ Σρέντερ στις περιφερειακές εκλογές της Κάτω Σαξονίας έδωσε στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) την ώθηση που χρειάζονταν για να αναλάβουν την εξουσία και σε ομοσπονδιακό επίπεδο έπειτα από 16 χρόνια διακυβέρνησης υπό τον Χέλμουτ Κολ. Το SPD ελπίζει ότι θα συμβεί το ίδιο και στις περιφερειακές εκλογές της 20ής Ιανουαρίου στο γερμανικό κρατίδιο, μόλις οκτώ μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Πάντως, αυτή τη φορά, ακόμη κι αν οι Σοσιαλδημοκράτες καταφέρουν να νικήσουν τον συντηρητικό περιφερειακό πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Ντέιβιντ Μακάλιστερ, ανερχόμενο στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, είναι αβέβαιο αν θα μπορέσουν να κερδίσουν και τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η Κάτω Σαξονία έχει αποδειχτεί εφαλτήριο για την άνοδο των Γερμανών πολιτικών στην ομοσπονδιακή πολιτική σκηνή. Ο διάδοχος του Σρέντερ στην πρωθυπουργία του κρατιδίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι πλέον επικεφαλής του SPD, ενώ ο αντικαταστάτης του, ο συντηρητικός Κρίστιαν Βουλφ, διετέλεσε πρόεδρος της Γερμανίας.

Ο Μακάλιστερ, 41 ετών, γιος ενός Σκωτσέζου στρατιώτη, βρίσκεται στον θώκο του πρωθυπουργού της Κάτω Σαξονίας από το 2010 και έχει αναδειχθεί ως ο πιο δημοφιλής πολιτικός του κρατιδίου.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το 64% των ψηφοφόρων είναι θετικά διακείμενοι προς τον Μακάλιστερ, σε σχέση με το 33% που προτιμά τον αντίπαλό του τού SPD Στέφαν Βάιλ, δήμαρχο του Ανόβερου.

Παρόλα αυτά ο Μακάλιστερ ενδέχεται να χάσει την πρωθυπουργία, αν οι σύμμαχοί του Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό για να μπουν στην περιφερειακή Βουλή.

Η νίκη του Βάιλ επί του συμμάχου της Μέρκελ λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές θα έχει έναν σημαντικό συμβολισμό για το SPD. Το λιγότερο, στελέχη του SPD πιστεύουν ότι η νίκη τους στην Κάτω Σαξωνία θα κάνει τους Γερμανούς να αμφισβητήσουν την φαινομενικά αναπόφευκτη τρίτη συνεχόμενη νίκη της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Επιπλέον, έπειτα από μια σειρά από ήττες που γνώρισε η CDU σε άλλα κρατίδια τον τελευταίο χρόνο, η νίκη στην Κάτω Σαξωνία θα προσφέρει στο SPD και τους Πράσινους πλειοψηφία στην Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ), γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να μπλοκάρουν τις πολιτικές της Μέρκελ και ότι θα είναι σε θέση να προωθήσουν δικές τους πρωτοβουλίες.