Χρόνια πολεμικών συγκρούσεων και εγκατάλειψης απειλούν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του BBC.
Κατοικημένη επί πέντε χιλιετίες, από την εποχή του Χαλκού, η Γάζα διαθέτει εντυπωσιακές ελληνορωμαϊκές και βυζαντινές αρχαιότητες. Χιλιάδες νομίσματα με τη μορφή της θεάς Αθηνάς, και ένας μεγάλος αριθμός αγγείων από πηλό και υαλόμαζα μαρτυρούν την ακμή μιας αρχαίας πόλης στην περιοχή Τελ Ράφα, στα νότια της Γάζας. Αλλά το αρχαιολογικό έργο εκεί είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατον.
Στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, η Τελ Ράφα βρίσκεται πολύ κοντά σε σήραγγες που σκάβουν οι Παλαιστίνιοι με σκοπό τον ανεφοδιασμό της περιοχής τους και συχνά το δικό τους πέρασμα προς την Αίγυπτο.
Τα ισραηλινά πυρά δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τους αρχαιολόγους και τους υπόλοιπους εργαζομένους στις ανασκαφές, που συχνά εκκενώνουν την περιοχή λόγω των βομβαρδισμών. Πολλές ιστορικές τοποθεσίες υπέστησαν ζημιές στη διάρκεια των πρόσφατων βομβαρδισμών.
Εκτός από τους προφανείς κινδύνους από τον πόλεμο, υπάρχει και η μόνιμη απειλή της αρχαιοκαπηλίας. Ενα νόμισμα με την Αθηνά μπορεί να κάνει θραύση στη μαύρη αγορά –ενώ το ισραηλινό εμπάργκο δυσχεραίνει την απόκτηση χημικών για τη συντήρηση των αρχαιολογικών θησαυρών.
Οι συνθήκες αυτές δεν απειλούν μόνο την ελληνορωμαϊκή συνοριακή πόλη στην Τελ Ράφα. Παρόμοιους κινδύνους διατρέχουν τα ερείπια της μονής του Αγίου Ιλαρίωνος, μια πρώιμη χριστιανική εγκατάσταση όπου σώζονται περίφημα ψηφιδωτά δάπεδα από τον 4ο αιώνα.
«Για τους Παλαιστίνιους προτεραιότητα σήμερα είναι η επιβίωση, όχι οι αρχαιότητες», λέει στο BBC ο Χαγιάμ Αλμπετάρ, αρχαιολόγος στο Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων που διοικείται από την Χαμάς στη Γάζα.
Προς το παρόν, για την προστασία των χώρων αυτών οι Παλαιστινιακές αρχές μπορούν να ελπίζουν μόνο στην ευαισθητοποίηση διεθνών πολιτιστικών φορέων, προσθέτει.