«Η συμφωνία αυτή χαρακτηρίζεται από απόλυτη συνέπεια με τις κύριες προγραμματικές μας θέσεις». Με τα λόγια αυτά σχολίασε ο αρχηγός της Λέγκας του Βορρά Ρομπέρτο Μαρόνι τη συνεργασίας του κόμματός του με την μπερλουσκονική δεξιά αφού ο Καβαλιέρε έκανε πίσω «αφήνοντας» την πρωθυπουργία προκειμένου να εξασφαλίσει το πολύτιμο «ναι» της Λέγκας.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι «δεν θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός», είπε ο Μαρόνι στους δημοσιογράφους ανακοινώνοντας πως η Λέγκα επιθυμεί να είναι υποψήφιος ο Τζούλιο Τρεμόντι, πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι, και ο νυν γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) Αντζελίνο Αλφάνο.

Στόχος της εκλογικής συμφωνίας Μαρόνι-Μπερλουσκόνι είναι να κλείσουν το δρόμο στην κεντροαριστερά: βάσει του εκλογικού νόμου, αν η συντηρητική συμμαχία υπερισχύσει στις τρεις μεγαλύτερες βόρειες περιφέρειες της χώρας (Λομβαρδία, Βένετο και Πιεμόντε), η «συμμαχία των προοδευτικών» μπορεί να μην καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Γερουσία, έστω και αν μετά τις εκλογές συνεργαστεί με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο του Μάριο Μόντι.

Μένει να εξακριβωθούν, όμως, πολλές παράμετροι: κατά πόσον πρώτα απ’ όλα οι ψηφοφόροι της Λέγκα θα πεισθούν να εγκρίνουν την νέα αυτή συμπόρευση με το PdL. Πολλοί εκλογείς του κόμματος του Μαρόνι θεωρούν ότι η μπερλουσκονική δεξιά «διέφθειρε ηθικά» την παράταξη και οδήγησε πριν από λίγους μήνες στην αποκάλυψη σκανδάλων υπεξαίρεσης και παράνομης χρήσης δημοσίων κονδυλίων στο εσωτερικό της.

Ήδη υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις από υποστηρικτές της Λέγκα που απευθύνθηκαν στον Μαρόνι μέσω του Twitter.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα La Repubblica από την εισαγγελία της Ρώμης διεξάγεται πλέον νέα έρευνα για νέες υπεξαιρέσεις από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Λέγκα. Κάτι που διέψευσε με έμφαση ο Μαρόνι πριν από λίγο.

Μία υποψηφιότητα του Τρεμόντι για την πρωθυπουργία, την οποία προωθεί ο Μαρόνι, μπορεί να δημιουργήσει ουκ ολίγες τριβές με το κόμμα του Μπερλουσκόνι: ο Τρεμόντι, ως υπουργός Οικονομικών μέχρι τον Νοέμβριο του 2011, ήρθε επανειλημμένα σε ευθεία σύγκρουση με τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος ζητούσε να εγκριθούν άμεσα σημαντικές κοινωνικές παροχές.

Παράλληλα, το «βήμα πίσω» του Μπερλουσκόνι -ο οποίος εγκαταλείπει για πολλοστή φορά την προσπάθεια επιστροφής στην πρωθυπουργία- μπορεί να ανοίξει και πάλι τις ορέξεις πολλών εσωκομματικών στελεχών του που θεωρούν ότι έχει έλθει η ώρα για μια ουσιαστική ανανέωση, ώστε να αναλάβει τα σκήπτρα μια ομάδα νεότερων πολιτικών.

Μετά τη συμφωνία Λέγκας-Pdl, η κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις παραμένει το φαβορί, είναι πιθανό να εντείνει τις επαφές για μετεκλογική συνεργασία με τις κεντρώες δυνάμεις που υιοθέτησαν το «πολιτικό μανιφέστο Μόντι».

Υπάρχουν όμως και σε αυτή την περίπτωση πολλά εμπόδια: πέραν του ποιος θα υπερίσχυε μεταξύ των Μόντι και Μπερσάνι στην κούρσα για την πρωθυπουργία, το θέμα αφορά και τις διαμορφωμένες μέχρι τώρα εκλογικές συμμαχίες.

Ο μετριοπαθής τεχνοκράτης -πλέον υπηρεσιακός- πρωθυπουργός, ζητεί από τους Δημοκρατικούς του Μπερσάνι (PD) να το ξανασκεφτούν και να μην συμπορευτούν με το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία, του περιφερειάρχη Νίκι Βέντολα, το οποίο χαρακτηρίζει «ακραίο».

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας απαντά ότι «κάτι τέτοιο αποκλείεται». Ωστόσο, μια νέα δήλωση του Βέντολα είναι πιθανό να προκαλέσει νέες επιθέσεις Μόντι.

«Οι μεγιστάνες, οι σούπερ-πλούσιοι, όπως ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ας πάνε στην κόλαση. Όσους φόρους και αν πληρώσουν, το βιοτικό τους επίπεδο δεν θίγεται» τόνισε ο Νίκι Βέντολα, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «κομμουνιστής και χριστιανός».