Εν μέσω βαθιάς ύφεσης και υψηλότατης ανεργίας, τα 840 εκατομμύρια ευρώ της Λοταρίας με όνομα «Ελ Νίνιο» («Το Βρέφος») «έπεσαν» σαν μάνα εξ ουρανού στην Ισπανία. Η λοταρία αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανίων και το όνομά της αναφέρεται στον νεογέννητο Ιησού ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση στις 6 Ιανουαρίου δέχτηκε την επίσκεψη των τριών μάγων με τα δώρα.

Εφέτος τα κορυφαία δελτία –που έκαστο κοστίζει 20 ευρώ- πωλήθηκαν στο Αλικάντε, το Λεόν, τη Μαδρίτη, τη Μούρθια και την Τενερίφη. Μάλιστα από ένα κατάστημα που πωλούσε λαχνούς στο προάστιο Αλκορθόν της Μαδρίτης όπου πωλήθηκαν 200 από τα τυχερά δελτία, μοιράστηκαν κέρδη συνολικά 40 εκατομμύρια ευρώ.
Το «Ελ Νίνιο» δεν δημιουργεί «υπερτυχερούς», αλλά μοιράζει τα κέρδη καθώς το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί να κερδίσει κάποιος είναι 200.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, δέκα άτομα κερδίζουν το ποσό των 200.000 ευρώ, άλλα δέκα των 100.000 ευρώ και έπειτα τα ποσά μοιράζονται από 14.000 ως και 400 ευρώ –βοήθημα σίγουρα ευπρόσδεκτο.
Βεβαίως υπάρχει μια μικρή παγίδα: χάρη στα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η ισπανική κυβέρνηση για να βοηθήσει την ασθενή οικονομία της χώρας να ανακάμψει, οποιοσδήποτε κερδίσει περισσότερα από 2.500 ευρώ στη λοταρία θα πρέπει να πληρώσει το 20% ως φόρο εισοδήματος.
«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη, επειδή πραγματικά χρειαζόμουν τα χρήματα. Τώρα που κέρδισα, πιστεύω ότι στάθηκα πραγματικά πολύ τυχερή», δήλωσε η Χοθεφίνα, μία από τους τυχερούς της λοταρίας, η οποία αρνήθηκε να πει το πλήρες όνομά της.
Η άλλη μεγάλη κλήρωση της Ισπανίας, ο «Ελ Γκόρντο» («Ο χοντρός») διεξήχθη στις 22 Δεκεμβρίου και μοίρασε το ιλιγγιώδες ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.