Ενώ η Ινδία βράζει από οργή για τον βιασμό και τη δολοφονία της 23χρονης φοιτήτριας από ομάδα ανδρών σε λεωφορείο, η ινδική Δικαιοσύνη κινείται με πρωτόγνωρα γρήγορους -ίσως και βιαστικούς, κατά ορισμένους- ρυθμούς στην υπόθεση, οδηγώντας ήδη τη Δευτέρα τους πέντε κατηγορούμενους ενώπιον του δικαστηρίου.

Οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων προειδοποιούν πως η μέχρι τώρα διαδικασία έχει προβλήματα που μπορεί να γίνουν βάση για κακοδικία, δίνοντας αργότερα στους κατηγορούμενους -ακόμη κι αν καταδικαστούν- έρεισμα για έφεση ή και ακύρωση της ποινής τους.

Η αστυνομία στο Νέο Δελχί έχει ανακοινώσει ότι «έχει στην κατοχή της ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος και των 5», έχοντας δημοσιεύσει τα ονοματεπώνυμά τους.

Κατά την μεταφορά των κρατούμενων στο δικαστήριο έχει ήδη ληφθεί η πρόνοια τα αστυνομικά μέτρα να είναι «δρακόντεια», όπως ανέφερε αστυνομική πηγή στο Γαλλικό πρακτορείο.

Το εξαιρετικά βαρύ κατηγορητήριο, που επισύρει και τη θανατική ποινή, περιλαμβάνει τις κατηγορίες της απαγωγής και της ληστείας. Πέραν των πέντε ενήλικων υπόπτων, η αστυνομία κατηγορεί και έναν ακόμη 17χρονο που θα παρουσιαστεί ξεχωριστά σε δικαστήριο για ανηλίκους.

Οι πέντε έχουν ήδη περάσει μαραθώνιες αστυνομικές ανακρίσεις χωρίς την παρουσία συνηγόρου τους, καθώς τα μέλη του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου αρνήθηκαν να τους υπερασπιστούν.

Όπως αναφέρει στο Reuters ο Κόλιν Γκονσάλβες, δικαστικός του ινδικού Ανωτάτου Δικαστηρίου και διευθυντής του Ινδικού Δικτύου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, «ο κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα υπεράσπισης από τη στιγμή της σύλληψης, και οι έρευνες που γίνονται, οι δηλώσεις που λαμβάνονται είναι εντελώς παράνομες».

Το δικαστήριο θα ορίσει συνηγόρους για τους πέντε πριν αρχίσει η δίκη, αλλά η μέχρι τώρα απουσία συνηγόρων, μπορεί να «αξιοποιηθεί» αργότερα από τους κατηγορούμενους. Παρόμοιες υποθέσεις στο παρελθόν έχουν καταλήξει σε αθωωτικές αποφάσεις χρόνια μετά την αρχική καταδίκη.