Το υπουργείο Εσωτερικών μελετά προσχέδιο νόμου, με το οποίο θα αναθεωρηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, προσαρμόζοντας τις διατάξεις του στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Όπως διευκρινίζει ο Χαρ. Αθανασίου, θα πρέπει για τις οριστικές νομοθετικές προτάσεις να προηγηθεί η δημοσίευση της σχετικής απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί για ποιον λόγο δεν συμμορφώνεται η κυβέρνηση άμεσα με την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Ραγκούση ως προς την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Ο αναπληρωτής υπουργός απαντά στον βουλευτή ότι δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που κρίνει τη συνταγματικότητα των διατάξεων και «συνεπώς δεν τίθεται θέμα άμεσης συμμόρφωσης με αυτήν, αφού δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενό της».

«Ωστόσο, προς αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργήσει η ενδεχόμενη κρίση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των άρθρων 1α και 24 του Ν. 3838/2010, κρίναμε σκόπιμο να διακόψουμε προσωρινά τις διαδικασίες χορηγήσεως ελληνικής ιθαγένειας με βάση τις διατάξεις αυτές» αναφέρει ο Χαράλαμπος Αθανασίου, «προκειμένου μετά να αντιμετωπίσουμε το θέμα νομοθετικά προσαρμόζοντας τη νομοθεσία στην απόφαση του ΣτΕ και αντιμετωπίζοντας όλες τις εκκρεμότητες».