Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» αλλά και μια γερμανική επένδυση 300 εκατομ. ευρώ που σκοντάφτει στην ελληνική γραφειοκρατία, στο επίκεντρο της επισκόπησης του γερμανικού Τύπου σύμφωνα με την Deutsche Welle.

«Η κατάρα με τις λίστες» είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ στην εφημερίδα Welt που αναφέρεται στην πολύκροτη υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». «Η είδηση έφερε τρικυμίες στην πολιτική τάξη της Ελλάδας. Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, οι ελληνικές αρχές διεξάγουν έρευνες εναντίον ενός ‘αρχηγού κόμματος’ με την υποψία της φορολογικής απάτης, το κόμμα ωστόσο δεν κατονομάζεται. Προφανώς όμως οι έρευνες σχετίζονται με τη λίστα Λαγκάρντ» αναφέρει η εφημερίδα, κάνοντας στη συνέχεια μια σύντομη αναδρομή στο χρονικό της υπόθεσης.

«Μπορεί να είναι όμως μόνο η αρχή» παρατηρεί η Welt καθώς, όπως επισημαίνει, «η κυβέρνηση διαθέτει και άλλες λίστες. Οι δυο προέρχονται από τη Γερμανία με δεδομένα πελατών σε τράπεζες του Λουξεμβούργου και του Λιχτενστάιν, από CD τα οποία αγόρασαν οι γερμανικές αρχές. Και οι δυο λίστες περιέχουν περίπου 4.500 ονόματα. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστή καμία περίπτωση όπου οι φορολογικές αρχές να κινήθηκαν εναντίον κάποιου από εκείνους που συμπεριλαμβάνονται στις λίστες αυτές. Από το Λονδίνο έρχονται την ίδια ώρα τα δεδομένα περίπου 600 Ελλήνων οι οποίοι αγόρασαν στη Βρετανία ακίνητα αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ ενώ από την Ολλανδία τα ονόματα περίπου 100 ιδιοκτητών γιοτ, οι οποίοι πλήρωσαν μεταξύ 500.000 και 4 εκατομ. ευρώ για τα πλοία τους, χωρίς όμως να τα δηλώσουν ποτέ στις φορολογικές αρχές».

«Οι Έλληνες δεν θέλουν 300 εκατομμύρια ευρώ!»

Αυτός είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild που σημειώνει: «Στο Βερολίνο βρίσκονται σήμερα για συνομιλίες ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Παρά τη μικρή πρόοδο που σημειώνεται, η χώρα δεν έχει εξέλθει από την κρίση. Έτσι τώρα έγινε γνωστό, για παράδειγμα, ότι μια ιδιωτική μεγαλοεπένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, σκοντάφτει στην ελληνική γραφειοκρατία.

Το παράδοξο: η γερμανική επιχείρηση φωτοβολταϊκών Phonotherm σχεδιάζει εδώ και μήνες τη δημιουργία ηλιακών εγκαταστάσεων στο νησί Πεταλάς (δυτική Ελλάδα). Η εταιρία θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα, ωστόσο οι αρχές δεν έδωσαν τη σχετική άδεια με την αιτιολογία: ‘Δεν μπορούμε να εκδώσουμε άδεια καθώς έχουν εκπληρωθεί οι ενεργειακοί στόχοι της Ελλάδας για το 2020’. Όπως λέει ο επικεφαλής της Phonotherm Ντιρκ Χάουκ προς την Bild: «Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας είμαστε έκπληκτοι που εγείρονται τέτοια εμπόδια».