Πρόσκληση προς τους Γερμανούς να επενδύσουν στην Ελλάδα, ώστε να αποκομίσουν κέρδος, απηύθυνε από το Βερολίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας: «Σήμερα, υπάρχουν συνθήκες πρόσφορες για επενδύσεις και θέλω να σας διαβεβαιώσω προσωπικά και να διαβεβαιώσω και τους Γερμανούς επιχειρηματίες ότι έχουν μόνο να κερδίσουν από τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα».

Σε δηλώσεις του ενώπιον του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας κ. Γιοαχίμ Γκάουκ ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών λέγοντας συγκεκριμένα: «Οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, κινούνται σε υψηλό επίπεδο και αυτό μας δημιουργεί την αισιοδοξία ότι στο εξής θα καθορίζονται από την έννοια της αλληλεγγύης που αποτελεί θεμελιακή ευρωπαϊκή αξία. Στην Ελλάδα έχουν αλλάξει πολλά χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού που πληρώνει βαρύ το τίμημα».

Ο γερμανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί στο μέλλον να βασίζεται στη βοήθεια της Γερμανίας» , τονίζοντας ότι «η αληθινή φιλία επιβεβαιώνεται σε καιρούς κρίσης», αλλά και ότι «σε καιρούς κρίσης, αναμένουμε οι δύο πλευρές να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους».

Οι Πρόεδροι ξεναγήθηκαν στην έκθεση Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες, η οποία φιλοξενείται από τον Αύγουστο στον εκθεσιακό χώρο Martin-Gropius-Bau και η οποία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αποδίδει φόρο τιμής στο ολυμπιακό ιδεώδες και στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

Για «μεγάλο δώρο» των Ελλήνων στη Γερμανία, καθώς πολλά από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά, έκανε λόγο ο κ. Γκάουκ. Οι Πρόεδροι ευχαρίστησαν θερμά τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Ελευθέριο Οικονόμου, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία της έκθεσης.

Ο κ. Παπούλιας προσκάλεσε τον κ. Γκάουκ να επισκεφθεί την Ελλάδα και να τον ξεναγήσει ο ίδιος στην Αρχαία Ολυμπία.

Στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ακολούθως προς τιμήν του Κ. Παπούλια στο Ανάκτορο Bellevue, ο Γιόαχιμ Γκάουκ εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό για το βάρος που επωμίζεται, αλλά και την εκτίμησή του για το δύσκολο έργο της κυβέρνησης και την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Ο κ. Γκάουκ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάκαμψη της χώρας, ενώ επανέλαβε ότι η Γερμανία θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια και αναφέρθηκε με θερμά λόγια τόσο στην παρουσία των Ελλήνων της Γερμανίας όσο και στο εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Παπούλιας, από την πλευρά του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να κερδηθεί η μάχη της ανάπτυξης και ανέδειξε τη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των εταίρων. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην οικονομική συμβολή των Ελλήνων στην προσπάθεια για την επανένωση της Γερμανίας.