Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από την ανάδειξη της λίστας Λαγκάρντ στην επικαιρότητα. Ένα ΠαΣοΚ που εμφανίζονται εμπλεκόμενοι έμμεσα και άμεσα πολλά από τα κορυφαία στελέχη, και μια Νέα Δημοκρατία που από τη μια στηρίζεται ως κυβέρνηση από το ΠαΣοΚ, από την άλλη όμως τα χτυπήματα είναι πισώπλατα. Αυτό δείχνει ότι η συνοχή της συγκυβέρνησης δεν είναι ιδεολογική αλλά συμφεροντολογική από το μέρος των κομμάτων, ώστε να επιβιώσουν στη δύσκολη συγκυρία.

Από όλη αυτή την ιστορία φαίνεται ότι το ΠαΣοΚ συγκαλύπτει την υπόθεση με σειρά στελεχών του και η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τη μη ανάδειξη του θέματος, που με την ίδια λογική και η ίδια σήμερα δεν έχει εντοπίσει την ουσία του σοβαρότητας της λίστας για ενδεχομένως θέματα που θα ανακύψουν με την δημοσιοποίηση της.

Οι ευθύνες που αγγίζουν πολιτικά πρόσωπα δεν πρέπει να μείνουν χωρίς δίκη και καταδίκη. Γιατί πολύ απλά η όλη παραφιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από την πολιτική ζωή του τόπου δεν απαξιώνουν μόνο την ίδια αλλά και την προσπάθεια που γίνεται στα οικονομικά και τις μεταρρυθμίσεις. Το θέμα είναι ότι ναι μεν το ΠαΣοΚ φταίει για το χειρισμό της υπόθεσης, αλλά η ουσία είναι να τιμωρηθούν όλοι όσοι δημιούργησαν προβλήματα στη χώρα τα τελευταία 35 χρόνια, ουσιαστικά μετά την μεταπολίτευση.

Τι θα πρέπει να αποφευχθεί; Να τιμωρηθούν λίγοι και να γλιτώσουν οι πολλοί και ίσως με εγκλήματα πολύ σοβαρότερα από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.