Η δυναμική του τουριστικού τομέα, η συμβολή του στην ανάκαμψη της οικονομίας και οι δυνατότητές του για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, καθώς και θεσμικά ζητήματα, θα συζητηθούν στη συνάντηση του προεδρείου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ι. Βρούτση, παρουσία της υπουργού Τουρισμού κυρίας Ολγας Κεφαλογιάννη την Τρίτη 8 Ιανουαρίου. Στη συνάντηση θα παραβρεθούν επίσης και οι πρόεδροι των 14 πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων – Μελών του ΣΕΤΕ, οι οποίοι θα αναφερθούν στην αναπτυξιακή δυναμική και τα χαρακτηριστικά των επιμέρους κλάδων του τουρισμού και κυρίως, στη δυνατότητά τους να συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας.
Συνεργασία ΣΕΤΕ με Travelife και ECEAT για την αειφορία

Εν τω μεταξύ ξεκινά η συνεργασία ΣΕΤΕ, Travelife και ECEAT με σκοπό την υποστήριξη της αειοφορίας τόσο του ελληνικού τουρισμού στο σύνολό του, όσο και των μεμονωμένων τουριστικών επιχειρήσεων. Αντιπρόσωποι των τριών φορέων υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας με συγκεκριμένους στόχους ώστε να στηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις τουρισμού, να βελτιώσουν την κερδοφορία τους βελτιώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδόσεις τους.
Κεντρικό στοιχείο της συνεργασίας είναι τα εργαλεία που διατίθενται μέσω Travelife, τα οποία προσφέρουν συστήματα πιστοποίησης βιωσιμότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, παρέχοντάς τους λύσεις που θα τους βοηθήσουν να εφαρμόσουν θετικές αλλαγές στις εσωτερικές λειτουργίες της επιχείρησης, καθώς και στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.
Πιο συγκεκριμένα:
·Το Travelife Sustainability System για ξενοδοχεία και καταλύματα (διαχειριστική αρχή ABTA) προσφέρει ένα σύστημα πιστοποίησης σε συνεργασία με tour operators.
·Το Travelife Sustainability System για τουριστικά γραφεία και tour operators (διαχειριστική αρχή ECEAT) παρέχει online εκπαίδευση και εργαλεία για το σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υποβολή εκθέσεων για την βελτίωση της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών πρακτικών τους.
Ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με το ECEAT, είναι αρμόδιος για την διάδοση του συστήματος Travelife στα τουριστικά γραφεία και στους tour operators. Αυτό θα επιτευχθεί σε συνδυασμό με το πρόγραμμα EOS CODE που προβάλλει στα μέλη του. Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΤΕ κ. Γ. Δρακόπουλος, δήλωσε ότι «Οι βιώσιμες πρακτικές εξασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη επιβίωση προορισμών και επιχειρήσεων. Στηρίζουμε αυτές τις πρακτικές ώστε να οικοδομήσουμε μια κρίσιμη μάζα που θα έχει πραγματικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά. Ο ΣΕΤΕ θα προωθήσει την συνεργασία και με άλλες κλαδικές ενώσεις του τουρισμού προκειμένου οι αρχές της αειφορίας να διαποτίσουν το σύνολο της τουριστικής προσφοράς». Από την πλευρά της η διευθύντρια του Travelife Ltd, κυρία Nikki White, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αυτή η σημαντική συνεργασία, «θα βοηθήσει να βελτιωθεί η απόδοση του τουρισμού σε επίπεδο προορισμού», ενώ ο κ. Naut Kusters του ECEAT, σημείωσε ότι «Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός προορισμός για πολλούς tour operators εξερχόμενου τουρισμού στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν, είναι μεγάλη πρόοδος να πορευτούν οι ελληνικοί φορείς του τουρισμού μαζί στο δρόμο προς τη βιωσιμότητα!».