Εικαστικοί, ποιητές, συγγραφείς και αρχιτέκτονες είναι οι καλεσμένοι της Φοίβης Γιαννίση την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προκειμένου να λάβουν μέρος σε μία διαφορετική ποιητική ανάγνωση, που γίνεται στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας οπτικοακουστικής εγκατάστασής της με τον τίτλο «ΤΕΤΤΙΞ».
Συγκεκριμένα δώδεκα πρόσωπα – αναγνώστες οι εικαστικοί Κωστής Βελώνης, Νάντια Καλαρά, και Νάνα Σαχίνη, οι ποιητές Κατερίνα Ηλιοπούλου, Δούκας Καπάνταης, Γιάννα Μπούκοβα, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Μαρία Τοπάλη και Πατρίτσια Κολαΐτη, ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Ματσούκας και η αρχιτέκτων Ιρις Λυκουριώτη θα υποδυθούν μαζί με την ποιήτρια – αρχιτέκτονα Φοίβη Γιαννίση τα προσωρινά μέλη μιας ποιητικής ορχήστρας που θα σταθεί μπροστά από τα αναλόγια της εγκατάστασης για να ζωντανέψει με τη φωνή της τα κείμενα που βρίσκονται επάνω σε αυτά.
Πρόκειται για δισέλιδα, χειρόγραφα κείμενα προερχόμενα από διάφορες πηγές, όπως αποσπάσματα αρχαίας ελληνικής ποίησης και φιλοσοφίας αλλά και ποιήματα της Γιαννίση.
Στην πράξη όλα μπλέκονται μεταξύ τους με διαφορετικούς τρόπους αλλά πάντα με την ίδια θεματική, που δεν είναι άλλη από τον τέττιγα, δηλαδή το τζιτζίκι.
«Αντιμετωπίζω εδώ τη γραφή ως μία ακόμα εκδοχή σωματικής δράσης, συσχετισμένη με την ανάγνωση. Η φωνή συνδέει το σώμα μου με τους άλλους, τον κόσμο ολόκληρο, το σύμπαν», εξηγεί η καλλιτέχνης και καλεί το κοινό να συμμετάσχει σε «μία ανάγνωση από στήθους ή από καρδιάς». Γιατί η εκφώνηση των κειμένων από τους αναγνώστες σωματοποιεί ξανά τον ποιητικό λόγο, κυρίως όμως τον άναρθρο ρυθμό, που εκπέμπουν όλα μαζί, καθώς στέκουν ακίνητα.
Η περφόρμανς θα γίνει στις 9 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 και Ρηγίλλης, τηλ. : 210 92.42.111 –3)