Μια ανθολογία 37 έργων που διακρίθηκαν σε γερμανικά και διεθνή φεστιβάλ δίνοντας μια εικόνα της δημιουργίας και των εξελίξεων στο χώρο του γερμανικού κινουμένου σχεδίου, βρίσκεται στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Ινστιτούτου Γκαίτε για τον μήνα Ιανουάριο. Οι ταινίες αφορούν την περίοδο 2000 – 2007, ενώ οι κινηματογραφιστές του προγράμματος δεν δίνουν απλώς ζωή σε διάφορα υλικά, σε κούκλες ή σχέδια αλλά πλάθουν ολόκληρους κόσμους με τους πιο διαφορετικούς τρόπους. Το φάσμα των κινηματογραφικών τεχνικών εκτείνεται από το σχέδιο, την κινούμενη κούκλα, τη ζωγραφική και την animation με πλαστελίνη μέχρι και την τρισδιάστατη computer animation. Συχνά βλέπουμε και συνδυασμό διαφόρων τεχνικών.
Όλες σχεδόν οι ταινίες διαγωνίστηκαν σε γερμανικά και διεθνή φεστιβάλ κερδίζοντας βραβεία. Οι δημιουργοί τους σπούδασαν σε ανώτατες σχολές της χώρας (Ακαδημία Κινηματογράφου Baden-Württemberg, Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης «Konrad Wolf» Potsdam-Babelsberg, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Νέων Μέσων για την Τέχνη Κολωνία, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Kassel) και σήμερα εργάζονται τώρα πια στο χώρο της παραγωγής ή της εκπαίδευσης.
«Εδώ κι εκεί» είναι ο γενικός τίτλος του προγράμματος της Τρίτης 15 Ιανουαρίου που θα αρχίσει στις 20:30. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 12 ταινίες συνολικής διάρκειας 85 λεπτών με θέμα τις σχέσεις μεταξύ φίλων, γειτόνων, συντρόφων, για τις συναντήσεις με τον πλησίον ή τον απέναντι.
Αναλυτικά:
«Ο καναπές» («Sofa», 2001, 3´)
Σκηνοθεσία, Σενάριο, Κάμερα, Μοντάζ, Animation, Παραγωγή: Χέικουνγκ Γιουνγκ
Ό,τι συμβαίνει στον καναπέ σε δυο διαφορετικά, αλλά όμορα σαλόνια, την ίδια χρονική στιγμή. Μια γυναίκα, μια γάτα κι ένας άντρας … Μπορούν οι τοίχοι να χωρίζουν κόσμους;
«Jam Session» (2005, 10´)
Σκηνοθεσία, κάμερα, animation: Iζαμπέλα Πλουτσίνσκα. Παραγωγή: Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης «Konrad Wolf», Potsdam-Babelsberg
Το διαμέρισμα ενός ζευγαριού μέσης ηλικίας βρίσκεται ακριβώς πάνω από ένα jazz club. Οι θόρυβοι κι η δυνατή μουσική δεν αφήνουν το αντρόγυνο να κοιμηθεί. Μήπως όμως αυτό είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται το ζευγάρι; (σε πολωνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους)
«Παράθυρα με θέα» («Fenster mit Aussicht», 2001, 9΄)
Σκηνοθεσία, σενάριο: Βέρα Λαλίκο, animation: Βέρα Λαλίκο, Ούρτε Τσίντερ, Φέλιξ Χέρτσογκ, Γκέρο Σλίρκαμπ
Παραγωγή: Ανώτατη Σχολή Νέων Μέσων για την Τέχνη, Κολωνία
Έχετε βαρεθεί τις παλιές σας κουρτίνες; Χρόνια τώρα η ίδια και η ίδια θλιβερή θέα;! Η τεχνολογία έχει την τέλεια λύση: Τζάμια Ψευδαισθήσεων –Τα παράθυρα του μέλλοντος! (χωρίς λόγο)
«Άσπρο» («Weiß», 2006, 5´)
Σκηνοθεσία, σενάριο, κάμερα, μοντάζ, animation, παραγωγή: Φλόριαν Γκρόλινγκ
Στα βάθη του άσπρου κυριαρχεί μονοτονία. Ο πρωταγωνιστής έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του σ’ ένα πολυδιάστατο παιχνίδι σε κατάλευκο πεδίο. Μπορεί ο χώρος να είναι η απουσία εμποδίων; (χωρίς λόγο)
«Δεν έχει χώρο για τον Gerold» («Kein Platz für Gerold», 2006, 5´)
Σκηνοθεσία, σενάριο, κάμερα, μοντάζ: Ντάνιελ Νόκε, animation: Ανια Περλ, Χάιντι Βίτινγκερ, Φόλκερ Βίλμαν
Μετά από 10 χρόνια στο κοινόβιο ο Gerold, ο κροκόδειλος, παίρνει πόδι. Μήπως η νέα συγκάτοικος, η Ellen, το γκνού, έχει βάλει το χεράκι της; Έχει πέσει ίντριγκα; Όπως και να’ χει, εκείνες οι ωραίες έξαλλες εποχές δεν είναι σήμερα παρά μόνον μια ανάμνηση (σε γερμανική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους)
«Κυριακή 1» («Sonntag 1», 2005, 6´)
Σκηνοθεσία, κάμερα, μοντάζ, animation, μουσική, παραγωγή: Γιόκεν Κουν, σενάριο: Ολαφ Μέλτζερ
Ένας άντρας περιπλανιέται στην πρωινή κυριακάτικη πόλη. Τί βλέπει; (σε γερμανική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους)
«Η πτώση» («Fallen», 2004, 6´)
Σκηνοθεσία, σενάριο, κάμερα, μοντάζ, παραγωγή: Πέτερ Κάμποτ. Animation: Π. Κάμποτ, Μαρία Σπίρκο
Δυο άνθρωποι πέφτουν απ’ την ταράτσα ενός κτηρίου. Το βλέμμα όμως επικεντρώνεται στους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο που θα διαδραματιστεί η πτώση και σ’ ό,τι συμβαίνει εκεί. (χωρίς λόγο)
«Η σχεδία» («Das Floss», 2004, 10´)
Σκηνοθεσία, σενάριο: Γιαν Θούρινγκ. Αnimation: Γ.Θούρινγκ, Χέικο Σεμ
Παραγωγή: Ακαδημία Κινηματογράφου Baden-Württemberg
Μετά από μια άγρια θύελλα δυο ναυτικοί, ο Morty και ο Ernest, πλέουν πάνω σε μια σχεδία στη θάλασσα. Μαζί παλεύουν για την επιβίωση. Όταν όμως πιάνουν ένα μικρό ψάρι, αποκαλύπτεται τί σημαίνει αληθινή φιλία (χωρίς λόγο)
«Κάδρα»/ «Εικόνες παραθύρων» (Bildfenster»/ «Fensterbilder», 2007, 6´)
Σκηνοθεσία, σενάριο, κάμερα, animation, παραγωγή: Μπερτ Γκότσαλκ
Από τη μια λογής λογής οπτικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, φιλμ), αναλογικά ή ψηφιακά επεξεργασμένο, από την άλλη εικόνες προσόψεων πολυκατοικιών μιας μεγαλούπολης. Εικόνες μονταρισμένες σαν κολάζ πάνω σ’ ένα κλασικό κομμάτι του Franz Schubert (χωρίς λόγο)
«Η είδηση» («The Message», 2000, 6´)
Σκηνοθεσία: Ράιμουντ Κρούμε (συνεργάστηκε και στο animation)
Η είδηση «εκείνος έχει επιστρέψει» περνά από στόμα σε στόμα κι αυτονομείται. (χωρίς λόγο)
«Quercus» (2004, 12´)
Σκηνοθεσία, σενάριο, μοντάζ, animation: Βουκ Γεβρέμοβιτς
Μια γέρικη βαλανιδιά αφηγείται την ιστορία της ζωής της: 2.000 χρόνια ιστορίας της πεπερασμένης ανθρώπινης φύσης και της απεριόριστης δύναμης της φύσης σε 12 λεπτά: Μια συναρπαστική περιπέτεια, μια απολαυστική εμπειρία για τα μάτια. (χωρίς λόγο)
«Mr. Schwartz, Mr. Hazen & Mr. Horlocker» (2006, 7´)
Σκηνοθεσία, Σενάριο, Μοντάζ, Κάμερα, Animation: Στέφαν Μίλερ
Ο κος Schwartz φωνάζει την αστυνομία, γιατί ενοχλείται από το θόρυβο στην πολυκατοικία που μένει και προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που οδηγούν στο απόλυτο χάος. (χωρίς λόγο)
Τα υπόλοιπα προγράμματα στα οποία θα επανέλθουμε εν ευθέτω χρόνω είναι:
>>>Τρίτη 22 Ιανουαρίου
«Σ’ αυτόν και σ’ άλλους κόσμους» (84´)
Από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη κι ανάμεσα σε διαφορετικούς κόσμους με 10 ταινίες
>>>Τρίτη 12 Φεβρουαρίου
«Εκείνος κι εκείνη» (89´)
Επτά ταινίες για τον έρωτα
>>>Τρίτη 19 Φεβρουαρίου
«Όνειρα και δαιμόνια» (79´)
Η ώρα που ξυπνάνε τα φαντάσματα σε 8 ταινίες
Οι ταινίες θα παρουσιαστούν σε διάφορες γλώσσες με αγγλικούς υπότιτλους.
Θα ακολουθήσει δελτίο τύπου με αναλυτικές πληροφορίες και για τις ταινίες των επόμενων ενοτήτων.
Είσοδος ελεύθερη
Χώρος: BETON 7, Πύδνας 7, Βοτανικός.