Τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα αντιτρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν, όρισε επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο Μπρέναν έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του προέδρου», είπε ένας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια ενεπλάκη σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και θα είναι σε θέση να αναλάβει αμέσως τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της CIA» επισήμανε ο αξιωματούχος αυτός.

Στη διάρκεια της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Ομπάμα, ο 57χρονος Μπρέναν έπαιξε κρίσιμο ρόλο στον σχεδιασμό της εφόδου στην οποία σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν, τον Μάϊο του 2011, στο Πακιστάν.

Ο Μπρέναν, ο οποίος υπηρέτησε παλαιότερα στη CIA, θα διαδεχθεί τον απόστρατο στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος παραιτήθηκε εν μέσω ενός σκανδάλου για την εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε με την βιογράφο του. Ο διορισμός του θα πρέπει να επικυρωθεί από την Γερουσία.

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα όρισε τον πρώην Ρεπουμπλικάνο Τσακ Χέιγκελ υπουργό Αμυνας,

Η επικύρωση του διορισμού του Χέιγκελ, πρώην Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή και παρασημοφορημένου βετεράνου του πολέμου του Βιετνάμ, για να διαδεχθεί τον Λίον Πανέτα ως επικεφαλής του Πενταγώνου θεωρείται πολύ πιθανό να συναντήσει δυσκολίες στη Γερουσία, όπου επικριτές του έχουν κατακρίνει τους χειρισμούς του σχετικά με το Ισραήλ και το Ιράν.