Καινούργιοι αλλά όχι νέοι μπελάδες για την ΔΗΜΑΡ καθώς την έντονη ενόχληση του προέδρου της κ. Φώτη Κουβέλη έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος κ. Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος φαίνεται να συντάσσεται με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην Προανακριτική Επιτροπή για την λίστα Λαγκάρντ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όποιες κινήσεις από την πλευρά του κόμματος θα γίνουν μετά την ψηφοφορία για την προανακριτική σχετικά με τη λίστα λαγκάρντ.

Ο Οδυσσέας Βουδούρης δήλωσε στην εφημερίδα Real news του Σαββάτου ότι «δεν έχει σημασία ποιος καταθέτει μια πρόταση», και «εάν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο το οποίο θεωρούμε εμείς σωστό, προφανώς θα το το ψηφίσουμε».

Ο πληθυντικός «εμείς» που χρησιμοποιεί ο κ. Βουδούρης φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνει τον κ. Πάρι Μουτσινά, για τον οποίο επίσης φαίνεται ότι υπάρχει ενόχληση στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο κ. Μουτσινάς ξεκαθάρισε τη στάση του για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και τη σχέση του με τη ΔΗΜΑΡ μιλώντας στον Βήμα 99,5:

{{{ audio1 }}}

«Εμείς, πριν τον ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε βγάλει ήδη δελτίο τύπου με τον κ. Βουδούρη, και διαφωνούσαμε με την μονομερή αντιμετώπιση του κ. Παπακωνσταντίνου, γιατί αλλοίωσε τη λίστα. Αυτό είναι μονομερής και αποπροσανατολιστική αντίληψη που απαλλάσσει πολλούς από το κάδρο. Και τον κ. Βενιζέλο και τους υπευθύνους του ΣΔΟΕ.

Δεν είμαστε εκτός γραμμής. Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ κάνει μάλλον κάποιους συμβιβασμούς και συμψηφισμούς, ενδεχομένως για την σταθερότητα της κυβέρνησης. Θεμιτό, αλλά όχι κατανοητό. Η σταθερότητα δεν εξασφαλίζεται έτσι. Αν υπάρχουν ενδείξεις για τον κ. Βενιζέλο, θα πρέπει ο ίδιος να βάλει τον εαυτό του στη διάθεση της έρευνας.

Θεωρώ ότι δεν είναι φυσιολογική μια διαγραφή μας από το κόμμα αυτή τη στιγμή. Μάλλον από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, γιατί από το κόμμα δεν μπορεί να μας διαγράψει. Εμείς, εκφράζουμε μια μεγάλη παράταξη, το Αριστερό Δίκτυο, το οποίο έχει μεγάλη συμμετοχή στελεχών και μελών του κόμματος. Δεν είμαστε μόνοι μας.

Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να επιστρέψει στις ράγες της. Αν αυτή η πολιτική που εφαρμόζει σήμερα είχε γραφεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις, εγώ δεν θα ήμουν ούτε υποψήφιος ούτε καν μέλος της ΔΗΜΑΡ.

Μας καλούν και μας λένε τηλεφωνικά «αυτή είναι η απόφαση, είτε την ψηφίζετε είτε όχι». Τι θα πει «είναι οι γιορτές»; Να βρεθούμε, να συζητήσουμε, να μας πείσετε, να σας πείσουμε τελικά. Ποιος αποφασίζει για μας, χωρίς εμάς;

Εγώ δεν ήμουν ποτέ ούτε αντι-ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αντι-δεξιός, ούτε αντι-ΠΑΣΟΚ. Δεν παρεκκλίνω από την προγραμματική συμφωνία που έχουμε υπογράψει».

Από την άλλη πλευρά, ο Δ.Χατζησωκράτης δήλωσε ότι το καταστατικό της ΔΗΜΑΡ δεν επιτρέπει διαγραφή, αλλά ο κανονισμός της Βουλής επιτρέπει αλλαγή σύνθεσης στην ΚΟ.

Λάδι στη φωτιά έριξε, πάντως, το πρωί της Κυριακής ο Οδ.Βουδούρης, καθώς μιλώντας στο Mega τάχθηκε υπέρ της παραπομπής τόσο του Ευ.Βενιζέλου, όσο και του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, που πρόκειται να καταθέσει την πρότασή του για την Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ στις αρχές της εβδομάδας, αναμένεται εκτός από τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου να προτείνει την αναζήτηση ποινικών ευθυνών και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε ό,τι αφορά, δε, τον Γιώργο Παπανδρέου από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζεται ότι έχει πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση, ωστόσο από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και για τον λόγο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την Προανακριτική Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ αφορά αποκλειστικά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Όπως διαμηνύεται, δε, προς όλες τις κατευθύνσεις το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί τη στοχοποίηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλου, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Έτσι, τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης προσπαθούν να ελέγξουν το ενδεχόμενο διαρροών βουλευτών κατά την κρίσιμη ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Η ψηφοφορία μεταξύ όσων προτάσεων κατατεθούν τοποθετείται χρονικά περί της 14 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, στάση αναμονής τηρεί ο Γ.Παπακωνσταντίνου σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ωστόσο, δεν αποφεύγει να δώσει το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει, δηλώνοντας σε στενό κύκλο συνομιλιτών του, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ότι άλλος έχει σβήσει τα ονόματα από τη λίστα Λαγκάρντ και μάλιστα γνωρίζει ποιος.