Το μεγάλο παζάρι Ομπάμα – Ρεπουμπλικανών
Τα ίδια ζόρια με τους Ευρωπαίους, αλλά φυσικά σε εντελώς άλλη κλίμακα: ψαλίδι στις δαπάνες του Δημοσίου, στα κοινωνικά επιδόματα, στην Υγεία, στην Παιδεία, έκρηξη της ανεργίας.
«Ο «γκρεμός» ήταν εξ αρχής μια τρομακτικά κακή παρομοίωση επειδή δεν υπάρχει ένα και μοναδικό σημείο μετά από το οποίο ανοίγεται η άβυσσος. Στην πραγματικότητα είναι μια κούρσα πολλών εμποδίων, όπου σε κάθε φάση θα χρειάζεται ένας δύσκολος συμβιβασμός ανάμεσα στα κόμματα» λέει στο «Βήμα» ο Αντριου Φίλντχαουζ, αναλυτής στο ανεξάρτητο Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής (TPC) στην Ουάσιγκτον.
«Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Υποτίθεται ότι, σύντομα, οι επενδυτές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της Αμερικής να νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά της, τα επιτόκια δανεισμού θα τιναχθούν στα ύψη και η οικονομία των ΗΠΑ θα βυθιστεί πάλι στην ύφεση. Πολλοί το βρίσκουν πιθανό, επειδή σε γενικές γραμμές αυτό συνέβη στην Ελλάδα. Αλλά εμείς έχουμε το δικό μας νόμισμα – και σχεδόν όλο το χρέος μας είναι σε δολάρια. Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί να ξεμείνει από λεφτά, γιατί μπορεί να τυπώσει χρήμα… Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας της Αμερικής» γράφει στους «New York Times» ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν.
Πόσο πληρώνει στην Εφορία το 0,7% των πάμπλουτων αμερικανών φορολογουμένων
Χάρη και στις αδιάντροπες φοροαπαλλαγές του Τζορτζ Μπους υιού, το πλουσιότερο 0,7% των αμερικανών φορολογουμένων, μία χούφτα 15.000 νοικοκυριών με μέσο ετήσιο εισόδημα 24 εκατ. δολάρια, εξακόντισε το 2011(τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν στοιχεία) το σύνολο των περιουσιών του στο αστρονομικό ποσό των 1,7 τρισ. δολαρίων. Το υπόλοιπο 99% κέρδισε επιπλέον… 80 δολάρια τον χρόνο. Μερικά βαριά ονόματα της πλουτοκρατίας το έχουν καταλάβει και ζητούν φορολογική δικαιοσύνη από τον Ομπάμα.
Αλλά οι περισσότεροι υπερπλούσιοι πολεμάνε με νύχια και με δόντια για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους
Μπιλ Γκέιτς
«Θέλετε περισσότερα; Ευχαρίστως»
Στρατεύθηκε ανοιχτά υπέρ της αλλαγής του φορολογικού συστήματος, ξεκινώντας από τον εαυτό του. «Δεν πιστεύω ότι δίνω αρκετά στην εφορία», είπε ο πλουσιότερος Αμερικανός. Μόνο για τη βασική κατοικία του, αξίας 125 εκατ. δολαρίων, ο ιδρυτής της Microsoft πληρώνει φόρους 991.000 δολ. Με περιουσία αξίας 66 δισ. δολαρίων, ο Γκέιτς είναι και ο πιο γενναιόδωρος άνθρωπος στον πλανήτη. Εχει δώσει 28 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπίες.
Γουόρεν Μπάφετ
«Φορολογούμαι λιγότερο από τη γραμματέα μου»
«Σας φαίνεται σωστό να πληρώνω εγώ στην Εφορία το 17% του εισοδήµατός µου και η γραµµατέας µου το 30% του δικού της;». Ηταν η έκρηξη οργής ενός μεγιστάνα με περιουσία 44 δισ. δολ., που δίνει κάθε χρόνο στην Εφορία περί τα 7 εκατ. δολάρια. Η φορολογική δήλωση του 81χρονου επικεφαλής του επενδυτικού κολοσσού Berkshire Hathaway αποτελείται από 64.000 σελίδες. Παρά τους εξονυχιστικούς ελέγχους, δεν έχει προκύψει το παραµικρό.
Λάρι Ελισον
«Ανοίγω δουλειές, κόψτε φόρους»
Διευθύνων Σύμβουλος της Oracle Corporation, από τις μεγαλύτερες εταιρείες επιχειρηματικού λογισμικού στον κόσμο, είναι ο 6ος πλουσιότερος Αμερικανός, με περιουσία 36 δισ. δολαρίων. Επιμένει ότι η επιχείρηση, την οποία ίδρυσε το 1977 και απασχολεί περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, θα κατέρρεε αν δεν υπαγόταν σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς. «Απλώς, δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τους εργαζομένους μας» λέει.
Τζεφ Μπέζος
«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»
Με περιουσία 23,7 δισ. δολαρίων, ο ιδιοκτήτης του Amazon.com υπερηφανεύεται για εμπορικές καινοτομίες, όπως το «one-click shopping», που μετέτρεψαν την εταιρεία του από το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο, στο μεγαλύτερο πολυκατάστημα στο Internet. Μεθοδικός και καινοτόμος, άλλαξε την καθημερινότητα εκατομμυρίων καταναλωτών. Εκείνος όμως αρνείται πεισματικά να αλλάξει συνήθειες και να πληρώσει περισσότερα στην Εφορία.
Ντέιβιντ Σίγκελ
«Ψηφίζετε Ομπάμα; Απολύεστε!»
Πιο κυνικός από όλους, απείλησε, τον περασμένο Νοέμβριο, 7.000 υπαλλήλους ότι θα χάσουν τη δουλειά τους αν ψηφίσουν τον Ομπάμα. «Στην περίπτωση που επιβληθούν νέοι φόροι, δεν θα έχω άλλη επιλογή από μαζικές απολύσεις» τους μήνυσε σε e-mail. Ο μεγιστάνας ιδρυτής της Westgate Resorts, που προσφέρει διακοπές σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων ανά τον κόσμο, ισχυρίζεται ότι χάρη σε αυτόν εξελέγη πρόεδρος ο Μπους το 2000.
«Η Αμερική έχει δύο φορολογικά συστήματα»
«Γιατί κλωτσάνε συνεχώς οι Ρεπουμπλικανοί και τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα;» ρώτησε «Το Βήμα» τον Μπάρι Αϊχενγκριν, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ.
«Ως τώρα, το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν ο αυτόματος τερματισμός των φοροαπαλλαγών που είχαν ψηφιστεί επί Τζορτζ Μπους. Συνεπαγόταν αύξηση κατά 5% στους φόρους για το 88% των Αμερικανών. Ολοι θα έβλεπαν τους φόρους να αυξάνονται κατά μέσον όρο κατά 3.500 δολάρια. Αυτό απεφεύχθη. Υπάρχει όμως κάτι πιο σημαντικό: οι μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες, σε πρώτη φάση κατά 110 δισ. δολάρια το 2013. Αυτό το θέμα δεν λύθηκε με τη συμφωνία της Πρωτοχρονιάς, και είναι το ζήτημα που θα προκαλέσει τις μεγαλύτερες αναταράξεις το επόμενο διάστημα στο Καπιτώλιο» μας λέει.
«Μέσα στα επόμενα εννέα χρόνια, οι δημόσιες δαπάνες πρέπει να μειωθούν κατά 1,2 τρισ. δολάρια, εκτός αν το Κογκρέσο εγκρίνει νέο, πολυετές σχέδιο για τον προϋπολογισμό. Η αβεβαιότητα έχει ήδη μειώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Και θα πλήξει τις επενδύσεις. Δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε όλα αυτά απλώς με μια νέα νομοθεσία για το ύψος των φορολογικών συντελεστών. Ο Ομπάμα, μετά την επανεκλογή του, μπόρεσε να ζητήσει μεγαλύτερη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και να καταργήσει ρυθμίσεις που αδικούν το 97% των φορολογουμένων. Αλλά δεν είναι αρκετό» τονίζει ο Αϊχενγκριν.
Η μεγάλη φυγή των κροίσων
Πρώτα ο Αρνό, μετά ο Ντεπαρντιέ, τώρα ο Ζαν Μισέλ Ζαρ. Αν και ο ίδιος το διαψεύδει, πληροφορίες θέλουν τον διάσημο συνθέτη να φλερτάρει με τη μόνιμη εγκατάσταση στο Λονδίνο, τελευταίος στον κατάλογο με τους πάμπλουτους Γάλλους που γίνονται – επισήμως ή ατύπως – φορολογικοί πρόσφυγες για να σωθούν από τον συντελεστή του 75% στα εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

