Καράκας,Βενεζουέλα
Tην ώρα που οι πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του Τσάβες δίνονται με το σταγονόμετρο, ένα νέο ζήτημα έχει αρχίσει να απασχολεί έντονα τη χώρα, δεδομένου ότι πλησιάζει η 10η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο πρόεδρος οφείλει να ορκιστεί.

Το Σύνταγμα ορίζει ότι αν o πρόεδρος δεν ορκιστεί πρέπει να γίνουν νέες εκλογές εντός 30 ημερών. Μέχρι τότε καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Ντιοσντάδο Καμπέγιο, πρώην στρατιωτικός και στενός συνεργάτης του Τσάβες σε αρκετές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο Καμπέγιο βρέθηκε δίπλα στον πρόεδρο το 1992, όταν το όνομα του Τσάβες ακούστηκε για πρώτη φορά με αφορμή την προσπάθεια ανατροπής του τότε προέδρου της Βενεζουέλας. Το κίνημα απέτυχε, αμφότεροι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Το 2004, ο Καμπέγιο εξελέγη κυβερνήτης της πολιτείας Μιράντα, θέση την οποία έχασε από τον Ενρίκε Καπρίλες. Ο τελευταίος διεκδίκησε για λογαριασμό της αντιπολίτευσης την προεδρία πριν από λίγους μήνες, όταν τελικά ο Τσάβες επανεξελέγη.

Υπάρχει όμως και μια διαφορετική ερμηνεία, η οποία ενδεχομένως να επιτρέπει στον Τσάβες να δώσει τον όρκο ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, ακόμα και στο νοσοκομείο.

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε σχετικά: «Η συνταγματική περίοδος 2013-2019 ξεκινά στις 10 Ιανουαρίου. O Τσάβες έχει επανεκλεγεί, επομένως το τυπικό ζήτημα της ορκωμοσίας του μπορεί να λυθεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αργότερα.»

Πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές διατυπώνουν διαφορετικές ερμηνείες για το κατά πόσο μπορεί να μην ορκιστεί στις 10 Ιανουαρίου ο πρόεδρος, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνείται να ομολογήσει την αδυναμία του Τσάβες.

Οι ειδήσεις από την Αβάνα για την υγεία του χορηγούνται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο, ενώ οι φήμες δίνουν και παίρνουν.

Πάντως, ακόμα και η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και ότι ο πρόεδρος «αντιμετωπίζει επιπλοκές ως αποτέλεσμα σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού».

Όπως επισημαίνει το Associated Press που επικαλείται ιατρικές πηγές, οι πληροφορίες είναι πολύ λίγες για να κρίνει ένας γιατρός ποια είναι η κατάσταση, πόσο σοβαρή είναι και αν υπάρχουν πραγματικά ελπίδες.