ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ Αγώνες Στίβου είναι ο αρχαιότερος (1929-30) περιφερειακός αθλητικός θεσμός στην Ευρώπη (κατά μια εκδοχή του κόσμου). Στη ροή περισσότερων των 80 ετών πέρασε από διάφορες φάσεις και περιόδους, ακόμη και υπό τη δυσμενή επίδραση των πολιτικών γεγονότων στη Χερσόνησο του Αίνου. Μεταπολεμικά η συμμετοχή είχε περιορισθεί σε τρία κράτη (Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία και Τουρκία). Σήμερα η στάθμη είναι χαμηλή καθώς έχει μειωθεί η άλλοτε λαμπρή έννοια του «βαλκανιονίκη». Οι παλιότεροι έλληνες φίλαθλοι θυμούνται τις ένδοξες ημέρες του Καλλιμάρμαρου.
***
ΣΤΗΝ τωρινή εποχή μειώνονται οι διακρίσεις βαλκάνιων αθλητών και αθλητριών στις κορυφαίες διοργανώσεις (Ολυμπιακοί, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά σε ανάλογο βαθμό και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα). Μετρούνται στα δάχτυλα, πόσω μάλλον στις θέσεις μεταλλίων. Εκδηλώνεται τον καιρό αυτόν από την πλευρά κυρίως της Τουρκίας, κοντά και της Βουλγαρίας, τάση αναβάθμισης. Ανεξαρτήτως των κινήτρων, μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να στηριχθεί από την ελληνική πλευρά. Ειδικότερα η αναβάθμιση των Βαλκανικών είναι στόχος όχι μόνο αθλητικός αλλά και γεωπολιτικού κύρους για την Τουρκία. Γνωστό ότι η γειτονική μας χώρα δίνει προσοχή στον στίβο (όπως και σε άλλα αθλήματα) ακόμη και με τη μέθοδο της χορήγησης υπηκοότητας σε Αφρικανούς από την αστείρευτη πηγή της Κένυας. Επαίρεται φυσικά η Τουρκία για τη σπουδαία επιτυχία της κατάκτησης του χρυσού και ασημένιου μεταλλίου στον δρόμο των 1.500 μ. γυναικών (Αλπεκίν και Μπουλούτ), καθώς και για την πέμπτη θέση στα 100 μ. εμπόδια. Διακρίσεις που προβάλλονται ως απόδειξη της κορυφαίας θέσης στον βαλκανικό στίβο.
***
ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Κωνσταντινούπολη είναι φυσική η εκδήλωση εξωστρέφειας και αυτοπροβολής αλλά όχι τόσο που να φθάνει σε ανερμάτιστες ιστορικά φαιδρότητες! Οπως ότι ο Ολυμπος της Προύσας είναι το λίκνο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Με τέτοιου είδους λαϊκιστικά τερτίπια πέφτει στο κενό η πρόθεση αναβάθμισης και των Βαλκανικών Αγώνων. Αυτονόητο.
***
ΤΟ ΕΦΕΥΡΗΜΑ δεν είναι νέο. Κάθε άλλο. Πριν από πολλά χρόνια σ’ ένα συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Αθλητικού Τύπου (AIPS) που έγινε στην Κωνσταντινούπολη μας μοιράστηκε ένα φυλλάδιο με πρόταση προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή η αφή και η έναρξη της λαμπαδηδρομίας να γίνεται στους πρόποδες του όρους Ολυμπος της Τουρκίας και μετά να φθάνει και στην Ολυμπία… Αστειότητες που ξεχάστηκαν, αλλά να που τώρα εμφανίζεται η συσχέτιση προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων με το μικρασιατικό βουνό. Αλλά να επιστρέψουμε στο βασικό θέμα της στήλης, την προσπάθεια αναβάθμισης των Βαλκανικών Αγώνων. Ευπρόσδεκτη η πρόταση αλλά υπό τη βασική προϋπόθεση σεβασμού της ιστορίας και κυρίως να μην περιορισθεί η εκδήλωση στον αγωνιστικό τομέα και στη συγκέντρωση μεταλλίων και υπεροχής στη γενική βαθμολογία αλλά να υπάρχει και ειλικρινής διάθεση παρουσίασης και σε άλλους τομείς του πολιτισμού των χωρών της Βαλκανικής. Ετσι ένας θεσμός αθλητικός θα αποκτούσε και άλλη διάσταση πέραν της γεωπολιτικής σκοπιμότητας.
***
Η ΚΑΘΙΖΗΣΗ των Βαλκανικών Αγώνων σηματοδοτήθηκε πριν από χρόνια, όταν υπήρχαν αθλητές και αθλήτριες σε σημαντικό αριθμό που είχαν λαμπρή διεθνή παρουσία και φυσικά άλλες ήταν οι προτεραιότητές τους. Σήμερα η εικόνα άλλαξε. Κάθε χώρα των Βαλκανίων παρουσιάζει εθνική ομάδα στίβου με πλειοψηφία αθλητών και αθλητριών που επιθυμούν σ’ αυτό το περιφερειακό επίπεδο διακρίσεις. Αλλά από αγωνιστικής πλευράς για να αναβαθμιστεί ο θεσμός θα πρέπει να διασφαλισθεί η συμμετοχή και εκείνων των αθλητών και αθλητριών που έχουν ξεπεράσει τα βαλκανικά σύνορα. Αγώνες με την παρουσία εκείνων που θα προσελκύσουν με την προσωπική ακτινοβολία τους τους θεατές. Βέβαια η βαθμοθηρία θα στοχεύει και η εθνική έξαρση είναι κάτι το αυτονόητο, ωστόσο να περιορισθεί στη λογική του συναγωνισμού, όχι όμως και του φανατισμού της αντιπαλότητας.
pnlinardos@yahoo.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ