Αρχισαν, με το νέο έτος, οι πρώτες κινήσεις για τη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών, φορέων, συνασπισμών, όπως θέλετε πείτε τους. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, για παράδειγμα, που επιμένει ότι θέλει να μένει για ένα διάστημα εκτός πολιτικής (αλλά σπεύδει να ενημερώσει πολιτικούς και δημοσιογράφους όταν αλλάζει αριθμό κινητού, προφανώς για να μην τη… χάσουν) άρχισε τις συνεννοήσεις μαζί με τους κκ. Ι. Ραγκούση, Λ. Τσούκαλη του ΕΛΙΑΝΕΠ, Γ. Παγουλάτο (αναπληρωτή καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου), για ποιον λόγο νομίζετε;
***
Ολοι αυτοί, όπως έμαθα, κινούνται για τη συγκρότηση ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, όπως θέλουν να το ονομάζουν. Συνομιλούν μεταξύ τους, είχαν και συζητήσεις με τον κ. Α. Λοβέρδο και στις πρώτες ημέρες του 2013 προτίθενται να προχωρήσουν σε προσεγγίσεις και άλλων προσώπων. Το θέμα είναι τι θα κάνουν; Θα έχουν επιτυχία αυτές οι κινήσεις;
***
Πάντως εκείνο που έμαθα είναι ότι τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο δεν φαίνεται να τον πολυαπασχολεί αυτή η κίνηση, εάν τελικά και με ποια μορφή θα εκδηλωθεί. Οταν ερωτάται μάλιστα για τις κινήσεις αυτές λέει ότι δεν πρόκειται να κάνουν τίποτε όλοι αυτοί, αφού δεν έχουν καν τη δύναμη να το πράξουν.
***
Αντίστοιχη άποψη, μαθαίνω, έχει και ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος θεωρεί ότι η εποχή που ζούμε με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα είναι αρκετά «ζόρικη». Οτι δηλαδή έχουν πλέον καταρρεύσει όλοι οι… «ισμοί», δηλαδή οι παπανδρεϊσμοί, οι καραμανλισμοί και όσα τους συνόδευαν. Θεωρεί, μου λένε, ότι έφτασε ο καιρός για τη μεγάλη αλλαγή και ότι την ευκαιρία τούτη την εποχή την έχει να τη δημιουργήσει ο κ. Αντ. Σαμαράς. Να συγκροτήσει δηλαδή μια ευρεία παράταξη, ένα πλατύ αστικό μέτωπο…
***
Και εάν δεν το πράξει; Και αν χάσει αυτή την ευκαιρία; Ε, τότε, όπως λέει ο Μιχάλης, το κόμμα του θα σβήσει και θα καταντήσει ένα απολίθωμα άλλης εποχής, ένα ξεπερασμένο από τους καιρούς και από τις κοινωνικές απαιτήσεις κόμμα. Θα χάσει όμως αυτή την ευκαιρία; Ιδού το ερώτημα…
***
Μαθαίνω ωστόσο από πολύ αξιόπιστες πηγές ότι ο Μιχάλης είχε μια συνάντηση σε ανύποπτο χρόνο με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά. Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν του μετέφερε αυτές τις σκέψεις του (απλώς υποθέτω ότι τις κουβέντιασε μαζί του), αλλά εκείνο που ξέρω είναι ότι ο Μιχάλης έχει ρόλο για τους κκ. Λ. Παπαδήμο, Β. Ράπανο, Ι. Στουρνάρα και άλλους. Τους θεωρεί, όπως μου μετέφεραν, τη χρυσή τεχνοκρατική εφεδρεία, ικανή να μπολιάσει τον εκσυγχρονισμό της χώρας.
***
Μαθαίνω επίσης ότι και ο κ. Θ. Πάγκαλος, όπου βρεθεί και όπου σταθεί συνεχίζει την επίθεση φιλίας (πολλές φορές και δημόσια) υπέρ του κ. Αντ. Σαμαρά. Θεωρεί ότι σε αντίθεση με τους άλλους πρωθυπουργούς ο κ. Σαμαράς πέτυχε, στους έξι μήνες που είναι επικεφαλής της κυβέρνησης, δύο σημαντικά –για τον κ. Πάγκαλο –ζητήματα. Πρώτο να φέρει στη χώρα τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια (μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή που μας πρόσφεραν με τη βοήθεια του… Σχεδίου Μάρσαλ). Τη χαρακτηρίζει «κολοσσιαία βοήθεια» και συχνά-πυκνά αναφέρει ότι πρόκειται για «μεγάλη επιτυχία του Σαμαρά».
***
Ο κ. Πάγκαλος, απελευθερωμένος πλέον από τα κομματικά του καθήκοντα, πιστώνει επίσης στον κ. Σαμαρά ότι πέτυχε να διατηρήσει μια κυβέρνηση που αποτελείται πέραν του ενός κόμματος. Και μάλιστα, όπως αναφέρει συχνά, κυβέρνηση με προοπτική και δεν παραλείπει να λέει ότι για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση γίνεται τέτοιος εκσυγχρονισμός στην πολιτική ζωή του τόπου.
***
«Α,θα γίνει και άλλο καινούργιο κόμμα από Διαμαντοπούλου και όλους τους υπολοίπους; Και μάλιστα σοσιαλδημοκρατικό; Μια χαρά» σχολίασε με το γνωστό χιούμορ του από την Κω όπου βρίσκεται ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος ως γνωστόν διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, αλλά ξαναγράφτηκε μόνος του. Οχι, θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, νομίζετε. Είναι και το άλλο, όπως ακούστηκε να λέει: «Τι νέο κόμμα, τους πρόλαβε άλλος και τελειώσαμε με τα νέα κόμματα».
***
«Δεν το ‘χει», πώς να το κάνουμε, το επικοινωνιακό χάρισμα ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, ο οποίος ανέλαβε κατά την καθιερωμένη εκδήλωση της Πρωτοχρονιάς να εκφωνήσει λογύδριο ενώπιον των πολιτών που βρέθηκαν στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο για την αλλαγή του χρόνου. «Ο νέος χρόνος θα είναι εύκολος…» ακούστηκε να λέει ο κ. Καμίνης σπεύδοντας αμέσως να ζητήσει συγγνώμη και να διευκρινίσει: «Δύσκολος, ήθελα να πω»! Να σας θυμίσω ότι καθυστέρησε να αλλάξει τον χρόνο για τρία λεπτά, επειδή δεν ήθελε να διακόψει την ομιλία του. Τι θέλουν οι σύμβουλοί του και τον εξωθούν σε τέτοιες… περιπέτειες, ήθελα να ήξερα.
***
Βουλευτές που έχουν μακρά θητεία στη Βουλή υποστηρίζουν πως όταν έλθει η ώρα της μυστικής ψηφοφορίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δεν θα λείψουν οι εκπλήξεις.
«Ποτέ δεν έγινε μυστική ψηφοφορία στη Βουλή, χωρίς να υπάρξουν διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο» υπενθυμίζουν, επισημαίνοντας πως ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο που το κυβερνητικό στρατόπεδο απαρτίζεται από τρία κόμματα, οι πιθανότητες εκπλήξεων αυξάνουν σημαντικά.
***
«Αλλος γιατί θέλει να στείλει κάποιο μήνυμα στο κόμμα του, άλλος επειδή βλέπει την πιθανότητα ανασχηματισμού να απομακρύνεται, άλλος επειδή θεωρεί το αποτέλεσμα δεδομένο, δεν αποκλείεται να ανοίξει η κάλπη και να τρίβουμε τα μάτια μας» τονίζουν. Σαν να μην έχουν άδικο…
***
Και όμως στην Ελλάδα της κρίσης γίνονται και ανασκαφές και μάλιστα χωρίς το Δημόσιο να ξοδευτεί. Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Τζαβάρας βάλθηκε να ανακαλύψει την ανατολική πλευρά του αρχαίου Γυμνασίου της Ολυμπίας. Και ξέρετε ποια διαδικασία ακολούθησε. Την ίδια με αυτήν που ακολουθούν τα νορβηγικά και άλλα πλοία για τον εντοπισμό… υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Πρώτα εντοπίζουμε και μετά σκάβουμε. Με ειδικά μηχανήματα εντόπισε ότι όντως στην εθνική οδό Πύργου – Τριπόλεως σε βάθος τριών μέτρων βρίσκονται αρχαία ευρήματα και μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι θαμμένα από τις προσχώσεις των ποταμών. Αφού βεβαιώθηκε περί τούτου προχώρησε σε συμφωνία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (και εδώ οι Γερμανοί) και με προγράμματα του ΕΣΠΑ θα αρχίσουν τις ανασκαφές.
***
Είθισται την ήμερα των Θεοφανίων η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία να συγκεντρώνεται στον Πειραιά για να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία για τον αγιασμό των υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Εδώ και μερικά χρόνια όμως το έθιμο αυτό ξεπεράστηκε. Εφέτος τα Θεοφάνια θα είναι πολύ πιο φτωχά από πλευράς πολιτικής παρουσίας. Αφήστε που ίσως υπάρξουν και διαμαρτυρίες από απολυμένους, άνεργους ή αδιόριστους.
Την Κυριακή άλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας θα βρίσκεται στη Γερμανία. Στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν είχαν ανακοινώσει ως το βράδυ της Πέμπτης πού θα παραστεί ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς αν και συνεργάτες του έλεγαν ότι πολύ θα ήθελε, εάν οι συνθήκες του το επιτρέψουν, να βρισκόταν στην Πύλο, αλλά αυτό ακόμα και οι ίδιοι πάλι το βλέπουν κάπως απραγματοποίητο, εκτός και αν υπάρξει έκπληξη… Ο κ. Σαμαράς αναχωρεί την επομένη και αυτός για τη Γερμανία και όπως με πληροφόρησαν, πέραν των άλλων, θα έχει συνάντηση και με την κυρία Μέρκελ.
***
Σε κρίση βρίσκεται η «Πρωτοβουλία» –η δημοτική παράταξη που ιδρύθηκε πριν από μερικά χρόνια, με σκοπό τη στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Ι. Μπουτάρη για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Αφορμή για την εκδήλωση της κρίσης δόθηκε από την κατάθεση του αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων κ. Χασδάι Καπόν στην ακροαματική διαδικασία σχετικά με το οικονομικό σκάνδαλο της προηγούμενης δημοτικής αρχής υπό τον κ. Β. Παπαγεωργόπουλο.
***
Ο κ. Καπόν απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στον τέως δήμαρχο, γεγονός που προκάλεσε την οργή των στελεχών της «Πρωτοβουλίας», οι οποίοι με ανακοίνωσή τους ζήτησαν την απομάκρυνσή του. Ο κ. Μπουτάρης όμως τον στήριξε και ως μέσο εκτόνωσης της κρίσης ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των αντιδημάρχων νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο (η θητεία τους έληγε στις 6 Ιανουαρίου). Το ζήτημα τώρα είναι ποιοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους εν όψει ανασχηματισμού στον δήμο, ο οποίος θα είναι δομικός, καθώς οι οκτώ αντιδήμαρχοι θα μειωθούν σε έξι.
***
Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών, όπως ο επί του Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Σπ. Πέγκας, έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο κατά την προηγούμενη διετία –πέραν τού ότι υπήρξε από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Μπουτάρη, ενώ άλλοι, όπως ο επί του Αστικού Σχεδιασμού κ. Αν. Κουράκης, είναι εκ των συνιδρυτών της παράταξης. Συνεργάτες μου με πληροφορούν πάντως ότι το θέμα απασχολεί σοβαρά τον δήμαρχο, ο οποίος –παρεμπιπτόντως –θεωρείται ακόμη και από τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ ένας από τους σημαντικότερους μεταρρυθμιστές στη χώρα. Τι κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά; Κάτι μού λέει ότι είναι το ποιος θα στηρίξει την επανεκλογή του σημερινού δημάρχου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ