Με το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από το ευρώ στο β’ εξάμηνο του περασμένου έτους να περιορίζεται, το ράλι που ακολούθησε στα ελληνικά κρατικά ομόλογα τα ανακήρυξε ως την πλέον κερδοφόρα επένδυση του 2012 (+96%). Στο αντίποδα, ο δείκτης ναυλαγορών Baltic Dry Index που παρακολουθεί τους ημερήσιους ναύλους για τη μεταφορά εμπορευμάτων με ποντοπόρα φορτηγά πλοία συνέχισε την πτωτική πορεία του σημειώνοντας τη χειρότερη απόδοση (-54%) της χρονιάς που μόλις έφυγε. Το 2012 τα ομόλογα ξεπέρασαν σε απόδοση τις μετοχές, κάτι που πιθανότατα θα αλλάξει κατά το 2013, με τους τίτλους της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία) να σημειώνουν υπεραποδόσεις και τους αναλυτές να βλέπουν καλύτερες ημέρες εφέτος για τα ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας και, σε μικρότερο βαθμό, της Ελλάδας.
Στα χρηματιστήρια ξεχώρισαν πέρυσι οι μετοχές της Κένυας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Νιγηρίας, ενώ συνολικά η μέση απόδοση στις ανεπτυγμένες αγορές κυμάνθηκε στο 13,7% και στις αναδυόμενες στο 18%.
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε καίριες παραγωγικές περιοχές του πλανήτη ενίσχυσαν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Το μαύρο τσάι με κέρδη 50% εξαιτίας της ξηρασίας στην Κένυα, που είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, βρέθηκε στην κορυφή των αποδόσεων, ενώ ακολούθησαν η σόγια και το σιτάρι με 23%.
Από τα βιομηχανικά μέταλλα ξεχώρισαν το τιτάνιο, η πλατίνα και ο μόλυβδος, ενώ με μικρή άνοδο έκλεισαν τη χρονιά ο χαλκός και το αλουμίνιο, δύο μέταλλα-σηματωροί των τάσεων στην παγκόσμια οικονομία. Το πετρέλαιο τύπου Brent σημείωσε σχεδόν μηδενική μεταβολή, ενώ από τα πολύτιμα μέταλλα ξεχώρισε το ασήμι. Τα περίφημα αντισταθμιστικά ταμεία (Hedge Funds) πέτυχαν μέση απόδοση παρόμοια με εκείνη του χρυσού (7%). Από τους χαμένους της χρονιάς το νικέλιο, το μετάλλευμα σιδήρου, οι ρύποι, το πετρέλαιο τύπου WTI, ο άνθρακας, το ουράνιο και η ζάχαρη. Η χειρότερη πεντάδα αποτελείται, κατά σειρά, από τη ναυλαγορά, τις μετοχές της Ουκρανίας, τον χάλυβα και τις μετοχές της Αργεντινής και της Βουλγαρίας.
Οπως το 2012, έτσι και το 2013 οι αγορές θα οδηγηθούν από τις δημοσιονομικές, τις νομισματικές και τις νομοθετικές πολιτικές των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών. Στροφή στις μετοχές «βλέπουν» για το 2013 κορυφαίοι fund managers του πλανήτη για το 2013, βάσει σχετικής έρευνας της BofA Merrill Lynch, από την οποία προκύπτει ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας «μεγάλης μεταστροφής» από τα ομόλογα προς τους μετοχικούς τίτλους.
Οι τιμές στα βιομηχανικά και στα πολύτιμα μέταλλα θα στηριχθούν από τη ζήτηση της Κίνας, ενώ η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου θα κυμανθεί στα επίπεδα του 1,20 – 1,45. Για την τιμή του χρυσού υπάρχουν δύο τάσεις: Η μία υποστηρίζει ότι έφθασε το τέλος του bull market (ανοδική αγορά), καθώς η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων φθάνει στο τέλος της, και η άλλη ότι δεν έχει έρθει ακόμη το τέλος, προβλέποντας μέση τιμή για το 2013 τα 1.750-1.850 δολ./ουγκιά.
Τέλος, ο συσχετισμός παραγωγής – ζήτησης παραμένει αρνητικός για την τιμή του πετρελαίου, αναφέρουν οι αναλυτές που προβλέπουν μέση τιμή στα 110 δολ./βαρέλι το 2013. Στις μετοχές θα πρέπει να προτιμηθούν επιχειρήσεις με υγιή ισοζύγια, σταθερές και διαφοροποιημένες εισροές, υψηλής ποιότητας μετοχές από Ευρώπη και ΗΠΑ, μετοχές σχετικές με την ενέργεια και τις αναδυόμενες αγορές. Στην περιφέρεια τής Ευρώπης, προτιμητέες είναι οι εξαγωγικές εταιρείες με ελκυστικές τιμές.
Πού θα πάει το Χρηματιστήριο Αθηνών;
Αν η ερχόμενη χρονιά κυλήσει για την Ελλάδα όπως προγραμματίζεται, με την επανακεφαλαιοποίηση και τις συγχωνεύσεις των τραπεζών, την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών και την αποφυγή ενδεχόμενου πολιτικού ατυχήματος, τότε όπως εκτιμά ο κ. Γ. Κοφινάκος, εκπρόσωπος StormHarbour UK και διευθύνων σύμβουλος Enolia Premium Capital Luxemburg, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει τη δυνατότητα για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια να σπάσει το φράγμα των 1.000 μονάδων.
Αν η ερχόμενη χρονιά κυλήσει για την Ελλάδα όπως προγραμματίζεται, με την επανακεφαλαιοποίηση και τις συγχωνεύσεις των τραπεζών, την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών και την αποφυγή ενδεχόμενου πολιτικού ατυχήματος, τότε όπως εκτιμά ο κ. Γ. Κοφινάκος, εκπρόσωπος StormHarbour UK και διευθύνων σύμβουλος Enolia Premium Capital Luxemburg, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει τη δυνατότητα για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια να σπάσει το φράγμα των 1.000 μονάδων.
Περισσότερο απ’ όλα όμως διαφαίνεται ότι θα προκύψει όφελος για τα ελληνικά ομόλογα, με περαιτέρω συρρίκνωση των σπρεντ κάτω από τις 1.000 μονάδες και δεν αποκλείεται προς το τέλος του 2013 η Ελλάδα να βγει στις διεθνείς αγορές με ομόλογα μικρού ορίζοντα (π.χ. τριετίας).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ